Уругвай в очакване на окончателните резултати от балотажа на президентските избори

  • 25 ноември 2019 15:34

  • 279
  • 0
Уругвай в очакване на окончателните резултати от балотажа на президентските избори
© Pixabay

Уругвайците са в очакване на финалните резултати от неочаквано оспорвания балотаж на президентските избори, в който кандидатът, подкрепен от обединената опозиция, спечели минимална преднина пред управляващия левоцентристки блок.

При преброени почти всички (без няколко хиляди) бюлетини рано тази сутрин, Луис Лакайе Поу от Националната партия "Бланко" запазваше преднина от близо 30 000 гласа (от около 2,3 милиона избиратели) пред Даниел Мартинес от управляващата коалиция "Широк фронт" .

Хосе Аросена, председател на уругвайския Изборен съд, каза, че още не може да обяви победителя, защото "никога не е имало толкова близки резултати". Той добави, че окончателните резултати може би ще бъдат огласени в четвъртък, при което уругвайците останаха в очакване да видят дали ще бъде нанесен още един изборен удар срещу клонящите вляво блокове в Латинска Америка.

Луис Лакайе Поу прогнозираше, че ще излезе победител и ще замести настоящия президент Табаре Васкес от "Широкия фронт" и така ще бъде сложен край на 15-те години левоцентристко управления в Уругвай.
"Резултатът е необратим", каза десноцентристкият политик пред множеството свои поддръжници, които скандираха: "Президент, президент!". Мартинес отказа да се признае за победен, като каза, че очаква крайните резултати.

В Уругвай се провежда балотаж на президентските избори

Проучванията на нагласите преди изборите сочеха солидна (не с малка разлика) победа за Лакайе Поу. Джени Прибъл, асоцииран професор по политология в Ричмъндския университет в САЩ, заяви, че близостта в резултатите подчертава популярността на "Широкия фронт". "Техните знакови политически инициативи - разширяване на общественото здравеопазване, създаване на национална система за социални грижи, равенство в брака и легализация на абортите и канабиса, разширяват правата на гражданите и спечелват за партията силно одобрение, каза тя.

Според Прибъл успешният опит на "Широкия фронт" за достигане до избирателите подчертава също неговата популярност и изтъква евентуалните проблеми пред опозиционния кандидат. "Всичко това свидетелства, че даже и Лакайе Поу да изтръгне победа, той ще се изправи пред силна опозиция през своя мандат на поста", казва тя.

Засега Уругвай се разминава с бурни и понякога партийни протести, залели Чили, Боливия и отскоро Колумбия. Неделните избори бяха спокойни и в празнична атмосфера, което бе отбелязано от Васкес, докато пускаше бюлетината си." Всички уругвайци трябва да се чувстват горди да са хора, каквито сме - уважаващи закона, уважаващи конституцията, уважаващи опозицията", каза той.

На първия тур през октомври Мартинес спечели най-много гласове, изпреварвайки Лакайе Поу с 39 срещу 29 на сто. Но съперникът му събра в едно подкрепата на четири други партии, които бяха изхвърлени от изборите.
Лакайе Поу, 46-годишен юрист и бивш сенатор, е всичко друго, но не и аутсайдер. Баща му е бившият президент Луис Алберто Лакайе, а майка му е била сенатор. По време на кампанията си той критикуваше администрацията на настоящия президент Табаре Васкес за слабата икономика, като напомняше на избирателите, че нивото на безработицата е стигнало до 9,2 процента и че през последните години са били изгубени над 50 хиляди работни места. Освен това той непрестанно изтъкваше растящата престъпност в 3,4-милионната страна и обещаваше да намали публичните разходи, за да намали увеличаващия се дефицит.

Мартинес - 62-годишен инженер, доскоро кмет на Монтевидео, а преди това министър на промишлеността, напомняше на избирателите за постиженията на своята партия. Той казваше, че когато "Широкият фронт" идва на власт през 2005 г., един милион души живеят в бедност, близо една трета от населението. Сега този процент е спаднал до 8,1. Членът на Социалистическата партия Мартинес е представител на най-умереното център-ляво крило на "Широкия фронт", която обединява социалдемократи, комунисти, християндемократи и бивши партизани.

Когато гласуваше, настоящият президент сякаш допускаше евентуална загуба на своята партия. "Вярвам, че трябва да се сменяме и хората, и партиите. Винаги е добре да сме със свеж ум, с друг поглед, друга воля и други желания да се случват нещата", каза той.

Васкес изведе "Широкия фронт" до победата през 2005 г. и сложи край на доминацията на "Колорадо" и Националната партия "Бланко", датираща още от придобиването на независимостта през 1928 г. Икономиката беше в добро състояние през първия му мандат и мандата на неговия приемник Хосе Мухика. Но през втория мандат на Васкес икономическият растеж се забави, престъпността се увеличи, образователната реформа се провали, а вицепрезидентът Раул Сендик бе принуден да се оттегли през 2017 г. по подозрения в корупция.

През август 79-годишният Васкес, онколог по занятие, обяви, че е диагностициран с рак. Петгодишният мандат на неговия приемник започва на 1 март.

Последвайте канала на

Novini.bg
279 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини