Бразилската джунгла е загубила 30% от площта си за една година

  • 20 ноември 2019 11:33

  • 920
  • 0
Бразилската джунгла е загубила 30% от площта си за една година
© gettyimages

Амазонската джунгла е загубила 9762 кв. км от площта си в рамките на 12 месеца, сочат данни от държавни агенции. Това означава, че тя е намаляла с почти 30% повече отколкото през 2008 г. Данните обхващат периода от август 2018 до юли 2019 г.

Според учените гората е загубила огромна част от площта си след идването на власт на президента Жаир Болсонаро през януари. Самият държавен глава пък твърди, че данните са изопачени, предаде БТВ.

 

Обезлесяването в бразилска Амазония - с рекордно ниво от 11 г. насамАмазонската джунгла е най-голямата дъждовна гора в целия свят. Тя преработва въглеродния диоксид и спомага за забавянето на глобалното затопляне. През изминалите 10 години правителствата на Бразилия са успявали да предпазят и намалят обезлесяването на Амазонската джунгла, налагайки сериозна система за проверки и глоби.

Болсонаро и неговите министри обаче са върли критици на мерките, като международни наблюдатели за засекли драматичен спад на конфискацията на дървен материал, както и почти никакви присъди за природни престъпления.

Амазония е с най-голямото биоразнообразие на планетата. Там има над 40 хил. растителни видове и над 10% от всички познати животни.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
920 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини