Опозицията във Венецуела се мъчи да поддържа темпото на протестите срещу Мадуро

  • 19 ноември 2019 13:57

  • 250
  • 0
Опозицията във Венецуела се мъчи да поддържа темпото на протестите срещу Мадуро
© Gettyimages

Опозиционният лидер Хуан Гуайдо се мъчи да изкара протестиращи по венецуелските улици, след като преди дни призова за всекидневни демонстрации за свалянето от власт на президента Николас Мадуро в опит да даде нов тласък на движението, започнато от него по-рано тази година. Само няколко десетки човека откликнаха в Каракас на призива на Гуайдо в понеделник, като някои влязоха в схватки със силите за сигурност. Това бе доста далеч от онова, което опозицията се надяваше да постигне, след като на голям митинг в събота Гуайдо апелира за непрестанни протести срещу правителството.

Офелия Брисено, служителка в офис, заяви, че приключва с манифестациите, докато опозицията не се организира и не представи ясен подход към военните за откъсването им от Мадуро. Преминаващата група манифестанти не успя да убеди Брисено и нейните колеги да се откажат от плановете си за обяд и да се присъединят към тях на улицата. "Лудост е да искат от хората да излязат, но план няма. Всичко е толкова хаотично", каза тя и добави: "Преди съм излизала много пъти на демонстрации, но вече не".

Гуайдо се издигна като лидер на опозицията през януари, а после съгласно конституцията се обяви за президент с твърдението, че преизбирането на Мадуро е незаконно. Той се закани да отстрани президента социалист и да свика нови избори. Опозиционният лидер спечели подкрепата на САЩ и на още над 50 държави, които смятат, че през 2018 г. Мадуро е спечелил втори мандат чрез фалшифицирани избори. Първоначално, когато се обяви за президент, Гуайдо привличаше огромни тълпи. Мнозина си мислеха, че промяната е неминуема, но Мадуро запази властта си, главно с подкрепата на военните. В речта си в събота Гуайдо призова за непрестанни протести, като посочи Боливия, където 180-дневното разместване на пластовете доведе до оставката на съюзника на Мадуро - Ево Моралес, който избяга в Мексико в самоналожено изгнание. За тази седмица полицията е планирала най-малко три демонстрации, вкл. в четвъртък, когато студенти ще опитат да стигнат до "Фуерте Тиуна", най-важната военна база в страната, където е сградата на министерството на отбраната.

Лидерът на опозицията във Венецуела изключва възможността за възобновяване на диалога с Мадуро

В понеделник в Каракас учителката Илдемар Асеведо бе сред малобройната, но шумна група протестиращи, откликнала на призива на Гуайдо и влязла в сблъсъци със служители от националната полиция в екипировка за борба с безредици. Полицаите блъскаха със щитове протестиращите и ги удряха с ръце. Но Асеведо каза, че няма да се откаже, каквото и да й струва това. "Ние не се отказваме от нашите протести", каза тя и добави, че събитията в Боливия са я окуражили. "Единственият начин те да разберат, че притежаваме някаква сила, е да излизаме на улиците", каза тя.

Диего Моя-Окампос, главен анализатор за Венецуела в лондонската консултантска фирма "Ай Ейч Ес Маркит", каза, че свалянето на Моралес в Боливия може да бъде източник на вдъхновение. Но венецуелската опозиция е изправена пред "военния режим" на Мадуро, известен с грубите си действия, включващи произволни арести и изтезания.

Това са ефективни средства, използвани от военните и националната полиция за възпиране на съпротивата, каза Моя-Окампос. Мадуро защитава силния отговор срещу протестите, като твърди, че Гуайдо е марионетка на Белия дом, който иска да го свали, за да експлоатира огромните петролни резерви на страната. "Трудно е да се поддържа темпото, когато си изправен пред толкова силни органи за сигурността", казва Моя-Окампос и добавя: "Те искат да употребяват сила срещу протестиращите и да третират невъоръженото население като вражески войници".

Последвайте канала на

Novini.bg
250 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини