ООН още веднъж призова за отмяна на ембаргото на САЩ над Куба

Общото събрание на ООН прие с голямо мнозинство, като всяка година от 1991 г., необвързваща резолюция с призив към САЩ да отменят своето икономическо и финансово ембарго над Куба, предаде Франс прес. 

Резолюцията беше подкрепена от 187 страни. Само три гласуваха "против": САЩ, Израел и за пръв път Бразилия.

Две страни се въздържаха: Украйна и за пръв път Колумбия, близък съюзник на САЩ.

"Тази блокада е сериозно нарушение на международното право, на Устава на ООН и на принципите на провъзгласяването на Латинска Америка и Карибския басейн за зона на мир", заяви кубинският външен министър Бруно Родригес, цитиран от ТАСС.

Родригес заяви, че за 57-те години откакто е въведено, ембаргото е нанесло щети за над 922 милиарда долара. "През всички тези години блокадата остана главното препятствие пред надеждата на народа ни, пред икономическото развитие на страната ни", каза той.

Постоянният представител на САЩ в ООН Кели Крафт обвини Куба, че допринася за регионалната нестабилност.

"САЩ не носят отговорност за постоянното нарушение на човешки права от кубинския режим. Отговорността ни е да защитаваме тези, които нямат глас и днес това е народът на Куба", заяви тя.

През 2016 г. Вашингтон гласува с "въздържал се" за първи път за четвърт век, след историческото сближаване с Хавана, предприето от тогавашния президент демократ Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият, припомня АФП. Но дипломатическите отношения между САЩ и Куба бяха белязани от рязко захлаждане след идването на Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския в Белия дом.

Коментари

  1. 2020.09.30 | 00:21
    И как ще накарат САЩ да търгуват с диктаторския режим в Куба? Кастристите сами са си виновни . Водиха десетина войни в Африка и Латинска Америка. Икономическата им политика е пълен провал. Репресии, терор, глад, липса на лекарства, режим на тока и водата, морална разруха в името на "революцията"?! А туризмът е в ръцете на генералите, крепящи диктатурата. Но не за дълго. Скоро народът ще ги помете.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Латинска Америка

още

Анкета

Ще има ли война в Близкия изток?

Ще има ли война в Близкия изток?

Избрано от Интернет