Нови протести в Чили

  • 21 октомври 2019 21:51

  • 422
  • 0
Нови протести в Чили
© gettyimages

В столицата на Чили Сантяго отново се събират демонстранти след няколко дни съпътствани от насилие протести, предаде БТА, цитирайки ДПА.

Мирно шествие се състоя в столичния район Ирарасавал. Протестиращи се събраха и на площад "Италия", а полицията разпръсна със сълзотворен газ демонстранти в пристанищния град Валпарайсо. Протестите в цялата страна бяха предизвикани от повишението на цените на билетите за метро. Президентът Себастиан Пинера отмени повишението, но това не успокои демонстрантите, които се оплакват и от икономическото неравенство, ниските пенсии, липсата на възможности за образование и корупцията.

Вътрешният министър Андрес Чадуик съобщи, че през последните 24 часа трима души са загинали в съпътстващи протестите прояви на насилие. С това общият брой на загиналите от началото на протестите става 11 души. Повечето жертви са загинали в пожари. Освен това около 50 полицаи и войници са ранени през последното денонощие, 110 супермаркета са ограбени, а най-малко 13 от тях са и опожарени. В протестите са ранени стотици души, като осем цивилни са в критично състояние.

Според министъра на труда Николас Монкеберг протестите са довели до загубата на 20 000 работни места. Около 20 училища и няколко болници са понесли щети. Върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет, която е бивш президент на Чили, призова за незабавното започване на диалог, за да се сложи край на кризата.

Филип Епитропов
422 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини