Бразилският конгрес иска земеделие в резерватите край Амазонка

  • 28 август 2019 06:46

  • 572
  • 3
Бразилският конгрес иска земеделие в резерватите край Амазонка
© Getty Images/Guliver

Специална комисия в бразилския конгрес одобри конституционни промени, предвиждащи отпадане на забраната за индустриално земеделие в защитените индиански резервати в Амазония. За да бъде променена конституцията обаче предстои дълъг процес, включващ одобрение от супермнозинство в двете камари на конгреса, съобщава БНР.

Действията в конгреса се случват в дни на силни горски пожари по поречието на Амазонка, които привлякоха вниманието на света.

Президентът Жаир Болсонаро защитава идеята, че освен земеделски потенциал защитените територии имат огромни количества полезни изкопаеми, които трябва да бъдат добити, въпреки несъгласието на местните общности. 

"Тези земи, особено в Амазония, са най-богатите в света на злато и магнезии. Безмислено е да защитаваме тези територии заради индианците", е мисъл на Болсонаро от 2015 година. 

В сегашно време и вече на президентския пост той защити промените, които предвиждат отпадане на забраната за земеделие, с големият брой парцели, които кандидатстват за статут на индиански резервати.  

"Не можем да го позволим. Страната е толкова богата и нищо не можем да правим с нея. Ако одобрим тези резервати, агробизнесът ще бъде унищожен и с икономиката ни е свършено", заяви Болсонаро пред журналисти преди комисията в конгреса да излъчи предложението за конституционни промени. 

Последвайте канала на

Novini.bg
572 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2019.08.28 | 09:22

3

Така се убива цяла една индианска общност.

2019.08.28 | 08:04

2

Как винаги такива изроди имат власт и всичко, а нито веднъж не застана някой, който да е на страната на интересите на обществото и безопасността на околната среда. Всички ги вълнуват само парите и нищо повече. На този дори затвора ще му е малко. И нали като са защитени резервати не трябва да се нарушава баланса им... защо за такива изроди няма съд.

2019.08.28 | 07:42

1

болсонаро е луд

Добави коментар

Водещи новини