Бразилският Върховен съд спря прехвърлянето на бившия президент Лула в затвор

  • 08 август 2019 07:49

  • 414
  • 0
Бразилският Върховен съд спря прехвърлянето на бившия президент Лула в затвор
© gettyimages (архив)

Върховният съд на Бразилия спря изпълнението на съдебната заповед за прехвърляне на бившия президент Луиз Инасио Лула да Силва от полицейски участък в затвор, предаде БТА, цитирайки АФП.

Популярният Лула бе осъден на осем години и десет месеца затвор по обвинения. 73-годишният бивш бразилски политик левичар обаче излежава присъдата си в полицейски участък в южния град Куритиба. Вчера съдия постанови Лула да бъде прехвърлен в затвор в Тремембе, в югоизточния щат Сао Пауло, където изтърпяват наказанията си хора, осъдени за престъпления, получили широк обществен резонанс в страната. Искът бе подаден от федералната полиция, която има логистични проблеми, държейки най-известния затворник в Бразилия.

С голямо мнозинство Върховният съд обаче постанови Лула да остане в полицейския участък в Куритиба, докато той се произнесе по молба за освобождаване на бившия президент. Адвокатите на Лула аргументираха жалбата си до най-висшата съдебна инстанция в Бразилия със съмнения, че съдията, осъдил бившия президент на първа инстанция, е бил пристрастен.

През юни разследващият сайт "Интерсепт" публикува съобщения, които показват съглашателство между съдия Сержио Моро и прокурорите по делото. Моро, който е водеща фигура в борбата с корупцията в Бразилия, сега е министър на правосъдието - пост, на който бе назначен от крайнодесния президент Жаир Болсонаро.

През октомври Болсонаро спечели президентските избори, фаворит на които бе именно Лула, преди да бъде дисквалифициран заради своята присъда. Осъден по обвинения, че е получил апартамент на брега на морето от строителна компания срещу спечелване на обществени поръчки, бившият президент твърди, че е невинен и че е станал жертва на заговор с цел да не му бъде позволено да се върне на власт.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
414 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини