Панамският президент предлага посредничество във Венецуела

  • 09 юли 2019 11:23

  • 235
  • 0
Панамският президент предлага посредничество във Венецуела
© Getty (архив)

Новият президент на Панама Лаурентино Кортисо предложи неговата страна да посредничи между венецуелското правителство и опозицията, за да се постигне демократично и договорено по пътя на преговорите решение на настоящата криза, предаде АФП.

Кортисо, който встъпи в длъжност на 1 юли, направи това предложение в интервю за телевизия Си Ен Ен. В него той отхвърли идеята за евентуална чужда военна намеса във Венецуела. "Не вярвам, че решението на кризата във Венецуела може да бъде решение, постигнато с оръжия", каза новият панамски лидер. "Сега е най-подходящият момент, за да се постигне едно цялостно, договорено чрез преговори, демократично решение", допълни той.

Неотдавна венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо, който се самообяви за временен президент на Венецуела и бе признат за такъв от петдесетина страни, обяви, че венецуелският парламент скоро ще одобри връщането на страната в Междуамериканския договор за взаимопомощ. Това регионално споразумение за взаимна военна защита предоставя юридическа рамка за евентуална чужда военна интервенция. Президентът на Панама предупреди, че евентуални военни действия във Венецуела ще предизвикат много смърт и ще продължат дълго.

САЩ, които искат оттеглянето на венецуелския президент Николас Мадуро и които първи признаха Гуайдо, на няколко пъти споменаха възможността за военна интервенция, за да бъде принуден Мадуро да се оттегли от властта.

САЩ извършиха военна интервенция в Панама през 1989 г., за да свалят диктатора Мануел Нориега. Според официалните данни в нея са загинали 500 души, но различни източници говорят за няколко хиляди убит.

За Венецуела сега новият панамски президент пледира за решение, което ще включва временно правителство и дата за демократични избори. Тези избори може да се състоят в края на годината или в началото на 2020 г. Предложението на Кортисо идва в момента, в който преговорите между представители на венецуелското правителство и на опозицията бяха подновени вчера на остров Барбадос. Това е трети кръг на разговори от май. Двата първи кръга се състояха в Осло, но не дадоха резултати.

Новият панамски президент заяви, че страната му е готова да приеме следващи преговори на своя територия.

Последвайте канала на

БТА
235 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини