Европейски и латиноамерикански държави осъдиха ареста на венецуелски опозиционер

  • 09 май 2019 20:00

  • 461
  • 1
Европейски и латиноамерикански държави осъдиха ареста на венецуелски опозиционер
© gettyimages (архив)

Европейски и латиноамерикански държави, подкрепящи венецуелската опозиция, осъдиха днес ареста на опозиционера Едгар Самбрано, предаде АП.

Самбрано, който е заместник-председател на венецуелското Национално събрание, бе арестуван от представители на специалните служби на Венецуела. Групата от Лима, в която членуват десетина латиноамерикански страни и Канада, заяви, че арестът на Самбрано е в нарушение на венецуелската конституция, тъй като депутатският имунитет на Самбрано е свален в нарушение на законите. Германия също призова за освобождаването на депутата, който изрази подкрепа за въоръжено въстание срещу президента Николас Мадуро.

Друг депутат от венецуелската опозиция - Ричард Бланко, заяви, че е потърсил убежище в резиденцията на аржентинския посланик в Каракас, съобщи БТА, цитирайки АП. Бланко е един от десетимата опозиционни депутати, които тази седмица Върховният съд лиши от имунитет.

И други опозиционни дейци потърсиха убежище в чуждестранни представителства. Депутатката Мариела Магаянес се укри в резиденцията на италианския посланик в Каракас, а опозиционният активист Леополдо Лопес - в резиденцията на испанския посланик. Лопес бе задържан заради това, че е оглавил демонстрации срещу правителството през 2014 г. и бе под домашен арест в продължение на две години, но впоследствие бе освободен.

До този момент Мадуро не е правил опити да арестува лидера на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо, който през януари се обяви за временен президент на Венецуела. Според Съединените щати преизбирането на Мадуро за президент миналата година е било нелегитимно и Вашингтон предупреди, че ще има сериозни последствия, ако венецуелското правителство се опита да задържи Гуайдо.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
461 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Joro

2019.05.09 | 20:17

1

75% от петрола във Венецуела се държи от америкамски компании(империята на злото),които подлежат на национализация а всичко останало е прах в очите на света от клонирани американски марионетки.

Добави коментар

Водещи новини