Близо 1000 кубински мигранти пристигнаха на границата между Мексико и САЩ 

  • 19 април 2019 10:17

  • 473
  • 0
Близо 1000 кубински мигранти пристигнаха на границата между Мексико и САЩ 
© Getty Images/Guliver (архив)

Близо хиляда кубински мигранти пристигнаха в мексиканския град Сиудад Хуарес на границата със САЩ, а други 400 се присъединиха към голяма колона латиноамериканци, напредваща към територията на Щатите през Югоизточно Мексико, предаде Франс прес, като се позова на официални източници.

"Кубинците започнаха да идват в понеделник, първо около 260 души, във вторник още 252, вчера (сряда) - 350, а днес (четвъртък) - 130 регистрирани мигранти. Друга група чака да бъде регистрирана", заяви Енрике Валенсуела, координатор на сдружение, което се грижи за мигрантите в щата Чиуауа, където се намира Сиудад Хуарес.

Мнозина от тези мигранти, които смятат да поискат убежище в САЩ, са пристигнали заедно със семействата си.

Междувременно в крайните южни райони на Мексико близо 5000 мигранти от различни националности са образували няколко колони, за да прекосят щата Чиапас на границата с Гватемала, насочвайки се към САЩ, съобщи Националният институт по миграцията.

В четвъртък близо 400 кубинци се присъединиха към един от тези "кервани", включващ хондурасци, салвадорци, никарагуанци и гватемалци, след като полицията им попречи да продължат пътя си на север с автобуси.

Стотици хиляди мигранти, по-специално от Централна Америка, минават всяка година южната граница на Мексико, за да стигнат до САЩ и да потърсят там по-добър живот.

Мексиканското правителство съобщи в сряда, че ще започне да издава "регионални" разрешителни за пребиваване, за да ограничи движението на тези мигранти из страната и спре похода им към САЩ.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който разположи военни по границата с Мексико и планира да построи ограда, за да не допуска нелегални мигранти, редовно отправя молби към Мексико да спре нелегалните на своя земя и неведнъж е заплашвал да затвори границата между двете страни, припомня АФП, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
473 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини