Мексиканският президент: Няма да взимаме страна във венецуелската криза

  • 26 февруари 2019 20:27

  • 679
  • 4
Мексиканският президент: Няма да взимаме страна във венецуелската криза
© gettyimages (архив)

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви днес, че Мексико няма да заеме страна във венецуелската криза, предаде Ройтерс.

Държавният глава каза това ден след призива на американския вицепрезидент Майк Пенс към Мексико да признае венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо за президент на Венецуела.

Политическата и икономическата криза във Венецуела се задълбочи миналия месец, след като Гуайдо се обяви за временно изпълняващ длъжността президент.

"Не искам да се забърквам в това. Мексико ще уважи решението, взето от други народи и други правителства", каза Андрес Мануел Лопес Обрадор на пресконференция тази сутрин.

Хуан Гуайдо бе подкрепен от Съединените щати и няколко европейски държави, но мексиканският президент отказа да добави Мексико към списъка на страните, признали Гуайдо за държавен глава на Венецуела.

На въпроса дали ще подкрепи Гуайдо след вчерашния призив на Пенс, Лопес Обрадор отговори, че страните в конфликта във Венецуела трябва да постигнат мирно решение на кризата и че ООН трябва да помогне с решаването на спора за хуманитарната помощ за Венецуела.

Лопес Обрадор бе помолен да коментира също така кратковременното задържане днес на родения в Мексико водещ на телевизия "Унивисион" Хорхе Рамос и неговия екип в президентския дворец на Венецуела.

"Изразявам солидарността си с него. Не искам обаче да се замесвам във въпрос, който създава изключително разделение", каза мексиканският президент и добави, че подкрепя протеста на външния министър на Мексико във връзка с инцидента в двореца "Мирафлорес".

Последвайте канала на

БТА
679 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2019.02.26 | 21:00

3

Лопес Обрадор помага на американците да лижат черните и космати мъдури на Мадуро ! Някои косъмчета могат да ги задавят и няма да могат да глътнат нефта на Венецуела !

ох, много простак

2019.02.27 | 01:02

4

Ми да не е луд Обрадор да подкрепя явната агресия на САЩ, които искат да завладеят континента Америка с последователно покоряване останалите държави там. Умният политик много добре усеща, че следвващите, подложени на агресията ще са те. После Бразилия, Аржентина... Малките са лесни. Не току така президентът на САЩ нагло се самовеличае "американски президент" и пропагандата им навсякъде внушава узурпираното "американски президент", вместо правилното, по тяхната конституция "президент на съединените щати".

2019.02.26 | 20:56

2

Още един умен президент като нашия ген. РАДЕВ ! Втори мандат ! ДОЛУ тикварите , а онзи американски слуга главатаря им , Радев да го вкара там , където заслужава ! Той си знае !

Aчо Шперца

2019.02.26 | 20:53

1

Лошо. Тоя е на мнението на Радев.

Добави коментар

Водещи новини