Венецуела продава 15 тона злато на Обединените арабски емирства

  • 01 февруари 2019 07:08

  • 1574
  • 2
Венецуела продава 15 тона злато на Обединените арабски емирства
© Getty Images/Guliver (архив)

Венецуела ще продаде през следващите дни на Обединените арабски емирства 15 тона злато от трезора на централната си банка срещу евро в наличност, съобщи запознат с плана висш представител, цитиран от Ройтерс. Така страната член на ОПЕК се опитва да остане платежоспособна, отбелязва агенцията.

Продажбата на злато от резерва, който обезпечава венецуелския боливар, тази година започна с 3 тона на 26 януари, след като миналата година страната изнесе за Турция злато, предимно необработено, за 900 милиона долара, каза източникът, пожелал да запази анонимност.

Планът е до края на февруари да бъдат продадени общо 29 тона злато, съхранявани в Каракас, допълни той.

По данни на венецуелската централна банка в края на ноември миналата година Венецуела е разполагала със златен резерв от 132 тона в нейния трезор и в британската централна банка (Банк ъв Ингланд).

Правителството на президента Николас Мадуро прибягна до продажбата на злато след спада в производството на петрол, икономическия колапс на страната и засилващите се американски санкции, които засегнаха държавните приходи и направиха труден достъпа на Венецуела до кредит.

Американският сенатор републиканец Марко Рубио изпрати вчера в Туитър съобщение до посолството на ОАЕ във Вашингтон, предупреждавайки, че всеки, който пренася венецуелско злато, ще подлежи на американски санкции, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1574 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ЯЯ

2019.02.01 | 08:30

1

Световен жандарм !

ЮЯ

2019.02.02 | 20:57

2

"Световен жандарм !" - ха-ха
Венецуела продава 15 тона от златото си
Вместо да се сетиш, че поредния червен се опитва да окраде държавата до последната стотинка ти се хващаш за последния абзац :) Ама той е за САЩ, а-а-а-а разбрах - нормата за деня не е изпълнена. Извинявай ;)

Добави коментар

Водещи новини