Бразилските военни смутени от готовността на Болсонаро да приеме база на САЩ

  • 05 януари 2019 21:14

  • 859
  • 1
Бразилските военни смутени от готовността на Болсонаро да приеме база на САЩ
© Getty Images/Guliver

Изказванията на новия десен президент на Бразилия Жаир Болсонаро, че е готов да позволи на САЩ да имат своя военна база на бразилска земя не бяха добре приети от въоръжените сили, каза днес високопоставен офицер, цитиран от Ройтерс.

В телевизионно интервю Болсонаро, който встъпи в длъжност на 1 януари, каза, че може да допусне военна база на САЩ в Бразилия като начин да се противостои на руското влияние във Венецуела. Това е ход, който може да ознаменува рязка промяна в посоката на бразилската външна политика.

Бразилските военни биха се обявили срещу база на САЩ в страната, каза офицерът, пожелал анонимност. Той подчерта, че военните, които традиционно са ревностен пазител на националния суверенитет, са били изненадани от тази новина.

Министерството на отбраната съобщи днес, че не е информирано за такова предложение на Болсонаро, който е бивш армейски офицер и назначи генерали от запаса в правителството си. Говорителката на военното ведомство майор Силвия Мартинс каза, че президентът не е обсъждал това с министъра на отбраната.

Болсонаро, почитател на американския президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, бързо започна ходове за подреждане на Бразилия редом до правителството на САЩ На церемонията по полагане на президентската клетва във вторник то беше представено от държавния секретар Майк Помпейо.

Бразилският външeн министър Ернесто Араужо потвърди вчера готовността на Болсонаро да позволи създаване на база на САЩ в страната. Той говори пред журналисти в Лима на форум на Групата на 13-те държави, наблюдаващи политическата и икономическата криза във Венецуела.

Араужо каза, че Болсонаро ще обсъди предложението за военна база с президента Тръмп по време на визитата му във Вашингтон през март, съобщи в. "Естадо де С. Пауло", цитиран от БТА.

Групата от Лима на латиноамериканските държави и Канада каза вчера, че миналогодишните избори във Венецуела не са били демократични и те не признават легитимността на новия мандат на левия президент Николас Мадуро, който започва на 10 януари.

В телевизионно интервю Болсонаро изрази загриженост от близостта между Русия и Мадуро, най-изявеният враг на САЩ в Латинска Америка.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
859 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
педала Болсорано

2019.01.06 | 08:22

1

се заиграва със чифутската мафия.От историята знаем как завършва всичко това.

Добави коментар

Водещи новини