Бивш кмет ще се бори за бразилски президент

  • 12 септември 2018 09:17

  • 412
  • 0
Бивш кмет ще се бори за бразилски президент
© Getty (архив)

Бразилската Партия на трудещите официално обяви името на своя кандидат за президентския пост на страната. Председателят на лявата партия Глейзи Хофман заяви, че за висшия държавен пост на 7 октомври ще се бори бившият кмет на Сао Пауло, 55-годишният Фернандо Адад, съобщиха световните агенции.

Хофман посочи, че решението за издигането на кандидатурата на Адад е взел лично бившият президент Луиз Игнасио Лула да Силва, на когото на 1 септември Висшият избирателен съд отказа правото да регистрира кандидатурата си за изборите заради обвинителна присъда по дело за корупция. Според бразилските закони човек, осъден на втора инстанция след наказателно дело, не може да претендира за изборни длъжности.

По-рано вчера Лула да Силва, който от април излежава 12-годишна присъда за корупция и пране на пари, се отказа от опитите си да участва в изборите и призова привържениците си да подкрепят Фернандо Адад. "Искам да помоля всички вас, които бяхте готови да гласувате за мен, да гласувате за Фернандо Адад", призова Лула в "Писмо до бразилския народ", цитирано от Франс прес и ТАСС.

Писмото беше прочетено пред неколкостотин партийни активисти, събрали се пред вратата на затвора в Куритиба. "Знам, че един ден моята невиновност ще бъде доказана. Човек може несправедливо да бъде лишен от свобода, но неговите идеи не могат да бъдат заточени в затвора", посочва бившият президент.

Последвайте канала на

БТА
412 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини