Атентат срещу президента на Венецуела, той вини Колумбия (видео)

  • 05 август 2018 08:54

  • 3121
  • 5
Атентат срещу президента на Венецуела, той вини Колумбия (видео)
© Getty Images

Венецуелското правителство потвърди, че тази вечер е бил извършен опит за убийство на президента Николас Мадуро с натоварени с взрив безпилотни летателни апарати, предадоха световните агенции.

Предавана по телевизията реч на венецуелския президент Николас Мадуро пред над 17 000 военни в центъра на Каракас беше прекъсната. На последните кадри преди прекъсването се виждаха войници, които нарушиха редиците и побягнаха.
Правителството съобщи, че президентът е невредим, но седем военни са ранени.

 Николас Мадуро обвини крайнодесни фракции в страната и колумбийския си колега Хуан Мануел Сантос, че са извършили опит за покушение срещу него, предаде Асошиейтед прес, цитирайки реч на президента по телевизията.
"Това беше опит да бъда убит", заяви Мадуро, добавяйки, че събраните досега данни сочат за действия на крайната десница, работеща съвместно с колумбийци. Мадуро подчерта, че според него колумбийският президент Сантос, който често го критикува, също носи отговорност за случилото се.

Полицията извърши арести във връзка с опита за покушение, добави венецуелският президент, без да съобщи подробности.

Колумбийското външно министерство отхвърли категорично обвиненията на венецуелския президент Николас Мадуро, че колумбийският му колега Хуан Мануел Сантос е отговорен за покушението срещу него, предаде ТАСС.
Колумбийското външно министерство заяви в Туитър, че обвиненията са абсурдни и лишени от каквото и да било основание.

"За венецуелския лидер вече е станало норма на поведение да обвинява Колумбия при всякакви обстоятелства", отбелязва министерството, добавяйки, че "изискваме уважение към президента Хуан Мануел Сантос, правителството и колумбийския народ".

Според министъра на комуникациите и информацията Хорхе Родригес са избухнали безпилотни летателни апарати, натоварени с взривни вещества. АП обаче съобщава, че според представители на местните власти пожарникарите са установили, че става дума за избухване на газ в апартамент, намиращ се близо до мястото на речта.

От прозорец в разположена наблизо сграда се издига дим, съобщава АП, припомняйки, че венецуелските власти често обвиняват опозиционери в заговори за свалянето на президента.

В допълнение неизвестна досега група, наричаща се "Войници в тениски" ("Soldiers in T-shirts") заяви, че е опитала да извърши покушение срещу президента с два безпилотни летателни апарата, натоварени с експлозиви. Войници на правителството ги свалили, преди да го достигнат, се казва в туита, чиято достоверност не е проверена. "Не успяхме днес, но е въпрос на време", добавя предполагаемата групировка, хвалейки се, че е показала слабостта на властта.

По време на инцидента телевизията предаваше пряко речта на Мадуро. Той заяви, че "Часът на икономическото възстановяване е настъпил". Секунди по-късно той и съпругата му погледнаха нагоре, видимо стреснати. След това камерата показа как строените войници се разпръсват и побягват, преди сигналът да бъде прекъснат.

Председателят на Учредителното събрание Диосдадо Кабельо също обвини десните политически сили за експлозиите, които определи като терористичен акт, предаде ТАСС. "Десните настояват на насилие, за да заемат места във властта, които не успяха да заемат чрез избори", заяви той в Туитър.

След експлозията са били арестувани няколко журналисти, съобщи венецуелският журналист Хесус Медина пред мексиканската телевизия "Миленио".

 

Последвайте канала на

БТА
3121 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2018.08.05 | 10:43

5
Мадуро, ЦРУ чрез Колумбия действат, все пак там са най-близките плантации на кока захранващи пазара на САЩ ! А американците ви искат петрола,като махнат настоящият президент.

2018.08.05 | 10:10

4
ако САЩ искаха този диктатор мъртъв, досега да беше мъртъв!

2018.08.05 | 09:39

2
Всички злини идат от САЩ.
до комуниста:

2018.08.05 | 09:48

3
Другарю, дамските буби по вашата дъщеря са срам за комсомолките!

2018.08.05 | 09:38

1
Империята на злото е атентаторът, вички злини идат от САЩ.

Добави коментар

Водещи новини