Земетресение с магнитуд 7,2 разтърси Мексико. Хеликоптер, обследващ зоната на труса, падна (обновена

  • 17 февруари 2018 08:04

  • 5998
  • 0
Земетресение с магнитуд 7,2 разтърси Мексико. Хеликоптер, обследващ зоната на труса, падна (обновена
© gettyimages (архив)

Земетресение с магнитуд 7,2 разтърси южните и централните части на Мексико и бе усетено и в столицата, предадоха световните агенции.

Първоначално американският Геофизичен институт бе съобщил, че магнитудът е 7,5, преди да го понижи. Епицентър е бил близо до тихоокеанското крайбрежие, на 2 километра източно от град Пинотепа де Дон Луис, на 148 километра югозападно от град Оахака в южния щат Оахака и на дълбочина според Ройтерс 43 километра, според АП - 24 километра, а според ТАСС - 10 километра. Щатът Оахака се намира на около 600 километра южно от столицата на Мексико, припомня АФП.

Засега се съобщава за незначителни щети по сгради в Оахака. Няма данни за жертви. Няма издадена тревога за цунами. Трусът бе усетен и в Гватемала. В столицата на Мексико сградите се люляха повече от минута. Телевизиите показаха как хиляди хора излизат по улиците на мексиканската столица изплашени.

На 7 септември трус с магнитуд 8,2 разтресе Мексико и отне живота на 96 души основно в щата Оахака. На 19 септември земетресение с магнитуд 7,1 отне живота на 369 души в страната в деня, в който мексиканците отбелязваха 32-ата годишнина от мощното земетресение от 1985 г., отнело живота на 10 000 души.

След труса днес бяха регистрирани 60 вторични труса, като най-силният беше с магнитуд 5,9, предаде БТА, цитирайки ТАСС.

Военен хеликоптер, в който са пътували мексиканският министър на вътрешните работи и губернаторът на щата Оахака, катастрофира и двама души загинаха, предадоха световните агенции. Вътрешният министър Алфонсо Наварете и губернаторът Алехандро Мурат не са сериозно пострадали. Пилотът на машината загубил управление и тя паднала от няколко десетки метра в района на град Пинотепа Насионал в Оахака.

Хеликоптерът е бил на обиколката на засегнатия от силното земетресение щат Оахака. Трусът с магнитуд 7,2 предизвика материални щети на десетки сгради, но няма жертви. Заради земетресението без ток за известно време останаха 1 милион души.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
5998 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини