Президентът на Еквадор вече не е начело на управляващата партия

  • 01 ноември 2017 21:45

  • 1525
  • 0
Президентът на Еквадор вече не е начело на управляващата партия
© Pixabay

Президентът на Еквадор Ленин Морено беше свален от председателския пост на управляващата партия "Алианс ПАИС (Страна)", предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Партията беше основана преди повече от десетилетие от бившия президент Рафаел Кореа, някогашен съюзник на Морено. Разделението между тях обаче продължава да се задълбочава.

В съобщение на партията се казва, че причината за отстраняването на Морено от водещата позиция е фактът, че е пропускал заседания на Изпълнителния съвет. Смята се обаче, че истинската причина е в разделението между действащия президент и влиятелния му предшественик. За нов председател с единодушие е бил избран Рикардо Патиньо - бивш външен министър, известен като поддръжник на Кореа.

Еквадорското правителство заяви обаче, че не признава решението и подчерта, че Морено остава председател на партията.

"Тези действия са погрешни и не отразяват настроенията на политическите ни симпатизанти", заяви Алехандра Викуня, и.д. вицепрезидент. Морено, протеже на Кореа, който преди време бе негов вицепрезидент, бе избран тази година на поста му.

След като го наследи като държавен глава, критици от опозицията заявиха, че новият президент ще стане марионетка на влиятелният бивш лидер, който ще се опита да се върне на поста през 2021 година. Морено обаче изненада цялата страна, като се противопостави на Кореа. Морено се опитва да наложи ограничения за броя на президентските мандати чрез референдум, с който да се промени конституцията. Под негово ръководство се води разследване за корупция, довело до ареста на бивши високопоставени политици. И.д. вицепрезидентът Викуня замени на поста вицепрезидента Хорхе Глас, заемал този пост и по време на управлението на предишния държавен глава, след като Глас се оказа замесен в корупционен скандал с бразилската строителна компания Одебрехт. В момента той се намира в ареста.

Според проучванията Морено се ползва с широка подкрепа в Еквадор. Критиците му го обвиняват, че не е обърнал достатъчно внимание на поставените от Кореа цели.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1525 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини