Папата се помоли за жертвите на урагана Ирма и на труса в Мексико

  • 08 септември 2017 20:35

  • 1678
  • 8
Папата се помоли за жертвите на урагана Ирма и на труса в Мексико
© Gettyimages

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март се помоли за жертвите на урагана Ирма и на опустошителното земетресение в Мексико, предаде Франс прес. Това стана днес по време на визитата му в град Вилявисенсио в Колумби.

По последни данни трусът в Мексико е отнел живота на 34 души.

След него са усетени 185 вторични труса, някои от които с магнитуд 6,1. Самото земетресение бе с магнитуд 8,2, съобщава БТА. Ураганът Ирма, който пък стана от четвърта степен, продължава да напредва към американския щат Флорида.

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март обяви днес за блажени двама свещеници, убити по време на годините на политическо насилие и на война с бунтовниците в Колумбия. Това стана на церемония в град Вилявисенсио, в Централна Колумбия. Десетки хиляди хора се събраха на събитието.

Папата каза, че обявените от него за блажени свещеници са мъченици, станали жертва на омразата към католическата вяра.

Преподобният Педро Рамирес бе убит в дните на смут, последвали през 1948 г. убийството на политика и кандидат за президент Хорхе Елиесер Гайтан, поставило началото на насилието на политическа основа в Колумбия. Очевидци на убийството на свещеника Педро Рамирес разказват, че той бил извлечен от църквата, в която служел, съблечен гол и нападнат с мачете от гневни последователи на Гайтан, обвинили го, че защитава техните политически противници.

Другият обявен от Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март за блажен е епископ Хесус Хамарийо. Той бе разстрелян през 1989 г. в източния град Араука от бунтовници от организацията Национална освободителна армия.

Днес бившият лидер на Колумбийските революционни въоръжени сили Родриго Лондоньо, който от миналата седмица вече е лидер на новата политическа партия, произлязла от бунтовническата организация, поиска прошка от папата за мъката и страданието, причинено от ФАРК на хората в продължение на пет десетилетия на война в Колумбия.

Искането за прошка е отправено в отворено писмо на Лондоньо до Франциск, публикувано в социалните медии. В него се изразява надежда, че папата ще разбере, че ФАРК винаги са били мотивирани от искрено желание да застават на страната на най-бедните и най-изключените от обществото граждани. Писмото бе публикувано в социалните мрежи.

Смята се, че 220 000 души са загинали в Колумбия по време на войната на марксистите от ФАРК и на други бунтовнически групи срещу десни паравоенни формирования и правителствените сили. Хиляди са жертвите на отвличания, на атаки срещу населени места или на противопехотните мини, поставени в страната.

Днес по време на меса, която отслужи във Вилявисенсио папата каза, че без помирение мирът ще бъде провал в Колумбия. "Всяко едно усилие за мир без искрен ангажимент за помирение ще бъде винаги обречено на провал", каза папата.

Утре Франциск ще отслужи литургия в град Меделин. На нея ще присъстват президентът на Колумбия Хуан Мануел Сантос и предшественикът му Алваро Урибе. Те са политически противници, но фактът, че ще бъдат един до друг във ВИП ложата на литургията, навежда на мисълта, че посланието на папата за помирение в Колумбия може би вече е било чуто и че по него има напредък.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1678 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2017.09.09 | 10:40

7
Голяма помощ. Няма що...

2017.09.09 | 10:40

8
английски глупаци

2017.09.09 | 10:39

6
СВЯТ ЧОВЕК Е ПАПА ФРАНЦИСК, СЛАВА НА ЦЪРКВАТА!
ХАХАХААААААА

2017.09.09 | 10:27

2
ХАХАХААААААА, СВЯТ ЧОВЕК Е ДРУГ ПЪТТТТТТ, ТОЯ Е СЛУГА НА ДЯВОЛААААААА, СМЪРТ НА ТВА ГОВЕДООО, ПАПА ЛАЙНОООООООООООО
ПАПА ЛАЙНООООООО

2017.09.09 | 10:39

4
СМЪРТ НА ТОЯ БОКЛУКККККК, МАМКА МУ ГНУСНА И НА ЛАЙНОТОО, ЦИГАНСКИ РЕПТИЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛ, МАСОНСКИ БОКЛУККККККККК

2017.09.09 | 10:39

5
ТИХО ПЛАЧИ ВЪШКАР ХАХАХА

2017.09.09 | 10:39

3
СВЯТ ЧОВЕК Е ПАПА ФРАНЦИСК! СЛАВА НА ЦЪРКВАТА!
редник

2017.09.09 | 10:27

1
За Содом и Гомор молбите са отхвърлени !

Добави коментар

Водещи новини