Папа Франциск: Пазете се от тъмната страна на отмъщението

  • 08 септември 2017 07:28

  • 1600
  • 2
Папа Франциск: Пазете се от тъмната страна на отмъщението
© Getty Images

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март призова колумбийците да обърнат гръб на отмъстителността след кървавата половинвековна гражданска война, но заяви, че лидерите им трябва да приемат закони, които да сложат край на неправдата и социалното неравенство, които пораждат насилие, предаде Ройтерс.

Светият отец отслужи меса в парка "Симон Боливар" на Богота пред тълпа от над един милион души по данни на колумбийските власти.

Папата призова колумбийците да преодолеят разногласията си и да се пазят от "мрака на жаждата за отмъщение".
Часове преди това, в началото на първия си пълен ден в страната, той каза на лидерите на страната в двора на президентския дворец, че всички колумбийци трябва да приемат мира като дългосрочен ангажимент и да не допуснат той да бъде отслабен от политикантстване.

Колумбийците са дълбоко разделени в момент, когато се готвят да приемат в обществения живот 7000 бивши бойци от партизанското марксистко движение ФАРК и се стремят да преодолеят разцеплението си след половинвековен въоръжен конфликт, в който бяха убити над 220 000 души, а милиони бяха изселени.

Много колумбийци се гневят, че съгласно мирното споразумение от 2016 г. лидерите на ФАРК, които са обвинени в отвличания и убийства, ще избегнат затвора и може да получат места в парламента като членове на новосъздадената си политическа партия.

Президентът Хуан Мануел Сантос, който е архитектът на мирното споразумение с ФАРК, е с рейтинг около 24 процента.

Франциск осъди социалното неравенство, от което продължава да страда Колумбия, където някои селски райони тънат в дълбока бедност.

Необходими са справедливи закони, за да "се решат структурните причини на бедността, които водят до маргинализиране и насилие", каза папата на държавните лидери и нарече социалното неравенство "коренът на социалните злини".

"Тук, както и на други места, съществува плътен мрак, който застрашава и унищожава живота - мракът на неправдата и социалното неравенство", заяви папата пред събралото се множество в парка "Симон Боливар" в колумбийската столица.

Като част от мирното споразумение правителството се съгласи да раздаде повече земи на бедните селски общности и да инвестира и да осигури развитие на пострадалите от военния конфликт райони.

Последвайте канала на

БТА
1600 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
поклоник

2017.10.21 | 08:38

2
на дявола и луцифер богът на чифутите.

2017.10.21 | 08:38

1
Попеее, ти и колегите ти май отдавна сте минали откъм тъмната страна. НЕ ТИ ВЕРВАМЕ, ИЧ!

Добави коментар

Водещи новини