В Бразилия осъдиха 8 души за планиране на нападение преди олимпиадата в Рио

  • 05 май 2017 07:55

  • 845
  • 0
В Бразилия осъдиха 8 души за планиране на нападение преди олимпиадата в Рио
© gettyimages (архив)

 Осем души бяха осъдени в Бразилия на лишаване от свобода за това, че са се заклели онлайн във вярност на групировката "Ислямска държава" и са планирали нападение преди Летните олимпийски игри през 2016 г. Това е първият случай на съдебни решения, произнесени въз основа на предизвикал сериозни полемики закон, който разшири тълкуването на понятието "тероризъм".

През юли миналата година, само седмици преди олимпиадата, бяха арестувани 13 души. Петима от тях бяха освободени няколко месеца по-късно. Вчера съдия постанови за осемте мъже присъди между 6 и 15 години затвор. Най-тежка е присъдата на 33 -годишният Леонид ел Кадре, който според властите е водачът на групата. Той получи 15 години и 10 месеца лишаване от свобода. Съдията каза, че той е имал три профила във Фейсбук, които използвал, за да приветства терористични атаки, извършвани в чужбина, и да декларира верността си към ИД. Майката на Ел Кадре, която е и негов адвокат, заяви, че той ще обжалва присъдата, че няма никакви доказателства, че действително е извършил някакво престъпление и че той вече 36 ден е в гладна стачка, протестирайки срещу неоснователното си задържане.

Като обосновка за присъдата бяха използвани скрийншотове от постове, в които подсъдимите възхваляват групировката "Ислямска държава", било то с думи, било със снимки. Когато през 2016 г. бразилският парламент прие спорния закон, правозащитни организации предупредиха, че прекалено общите му формулировки могат да позволят на правителството да го използва срещу протестиращи или срещу свободата на словото. Законът предвижда до осем години затвор за "защита на тероризма" и между 10 и 20 години за "членуване в терористична организация", макар че не се дава дефиниция на това какво е "тероризъм" и "терористична организация".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
845 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини