Армията патрулира по улиците на бразилски град, обхванат от вълна от престъпност и насилие

  • 08 февруари 2017 20:47

  • 3427
  • 0
Армията патрулира по улиците на бразилски град, обхванат от вълна от престъпност и насилие
© Getty Images/Guliver

Над 1000 военни бяха изпратени да патрулират улиците на югоизточния бразилски град Витория след вълна от грабежи, насилие и убийства, предаде Асошиейтед прес.

Убийствата в града, който се намира на около 740 км от Сао Паоло, започнаха след като по улиците спряха да обикалят патрулни коли на военната полиция. Роднини и приятели на нейни служители блокираха казармите на военната полиция с искания за по-големи заплати за техните близки.

Витрини на магазини и врати бяха строшени, след като мародери се възползваха от възникналата ситуация. Частите на гражданската полиция използваха сила, за да спрат грабителите. Силите на армията бяха разположени, за да помогнат да се спре растящото беззаконие.

Бразилският министър на отбраната Раул Юнгман заяви, че федералните войски ще останат там, докато ситуацията се нормализира.

Училища, банки и публични здравни институции останаха затворени вчера. Бразилската телевизия "Глобо" излъчи кадри, на които се виждаха пусти улици и много малко отворени магазини. Съд нареди на протестиращите около казармите да премахнат блокадата, но демонстрациите продължиха и през вчерашния ден.

Военната полиция, която патрулира улиците на големите градове в Бразилия, по закон няма право да стачкува, уточнява БТА.

Днес властите в Еспирито Санто поискаха да бъдат разположени още сили на армията. Загиналите за петте дни на събитията там вече са над 80, предаде Ройтерс. Властите заявиха, че ще са им нужни още стотици военни, за да спрат посегателствата, грабежите и убийствата. Те трябва да компенсират липсата на 1800-те служители на военната полиция, които патрулират из местните улици. Изпратени са и 200 души от федералната полиция на Бразилия.

Губернаторът на Еспирито Санто Паоло Хартунг окачестви днес стачката като изнудване. Той я сравни с "похищение на свободата на гражданите и искане за откуп". Федералните власти на Бразилия засега не са отговорили на запитванията за коментар.

Витория и околните й селища имат общо население от около 2 милиона души.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3427 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини