Сблъсъкът с Тръмп вдигна рейтинга на мексиканския президент

  • 30 януари 2017 13:27

  • 8848
  • 3
Сблъсъкът с Тръмп вдигна рейтинга на мексиканския президент
© Getty Images/Guliver

Само допреди няколко дни Енрике Пеня Нието бе президент парий, тормозен от протести и прокълнат с най-ниския рейтинг, който е имал мексикански лидер в най-новата история. Но това се промени и то благодарение на Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския.

Месеци наред Тръмп обиждаше мексиканските мигранти, заплашваше да построи огромна стена по границата, за да не ги пуска в САЩ, да депортира тези, които вече са влезли, и да наложи парализиращи мита на мексиканския износ. Правителството на Пеня Нието посрещаше това със стиснати зъби и това вбесяваше мнозина мексиканци, пише Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Но когато Тръмп няколко пъти упорито заяви, че Пеня Нието трябва да се съгласи да плати за стената, чашата най-сетне преля и мексиканският лидер отмени планираната за 31 януари среща с Тръмп във Вашингтон.

Изведнъж цялата нация се сплоти около него. "Трябва да подкрепим президента на Мексико, за да може той да защитава интересите на страната", каза телекомуникационният магнат Карлос Слим, който е на четвърто място по богатство в света. "Много бих искал най-сетне да видя това единство", заяви той.

Дори най-отявленият критик на правителството, левият Мануел Лопес Обрадор, който ще се кандидатира за президент, призова мексиканците, които три седмици преди това излязоха на улицата, за да протестират срещу политиката на правителството, сега да подкрепят Пеня Нието.

Растящата престъпност, икономическият застой и поредицата от корупционни скандали в партията му сериозно бяха смъкнали популярността на президента. Нещата се влошиха, когато правителството - което първоначално обеща да намали цените на горивата - изненадващо ги вдигна с 20 процента. В цялата страна избухнаха протести, имаше случаи на разграбване на магазини и в средата на януари одобрението за Пеня Нието рухна до исторически най-ниското равнище от 12 процента.

И тогава се стигна до мини схватката с Тръмп. "При национална криза хората се сплотяват около човек, който е лидер. Сега той трябва да продължи да бъде лидер, това е важно", каза Питър Шехтър, старши вицепрезидент на Атлантическия съвет, отговарящ за стратегическите проекти. "Хората трябва да чувстват, че той продължава да ги води".

Бившият президентски говорител Рубен Агилар каза, че скокът в популярността на Пеня Нието може да е краткотраен. "Има известно чувство на обединяване около президента", каза Агилар. "Но много е възможно това усещане да се изпари", добави той.

Мнозина мексиканци бяха направо смаяни, че Пеня Нието реши да се срещне преди изборите с Тръмп, който постоянно нападаше Мексико, но икономически и политически анализатори похвалиха предпазливата му дипломация, чиято цел бе да се избегне потенциално катастрофален разрив със северния съсед, който купува 80 процента от износа на Мексико.

Но традиционната предпазлива дипломация може би не винаги е ефикасна в ерата на Тръмп. "Ако си дружелюбен, ако си учтив, сега това изглежда като слабост и Мексико не бива и не може да изглежда като слаба държава", каза Агилар.

Тръмп безброй пъти е повтарял, че ще накара Мексико да плати за стената по границата, а мексикански политици безброй пъти са се присмивали на тази идея.

Началникът на канцеларията на Белия дом Райнс Прибъс в неделя каза в предаването "С лице към нацията" на Си Би Ес, че правителството още не е решило как точно да принуди Мексико да плати. Според него вариантите не са малко и сред тях би могло да е налагане на мито върху стоките, влизащи в САЩ от Мексико, вносни и износни мита - дори мито върху наркокартелите или глоби за хората, които влизат нелегално в САЩ.

Шехтър отбеляза, че караницата между двете страни може да повиши популярността на Лопес Обрадор, "който е за отслабване на връзките със САЩ. Това е тревожно развитие за отношения, каквито има малко в света".

Лопес Обрадор, бившият кмет на столицата Мексико, който е за развитие на националната икономика въз основа на вътрешното потребление, вече обяви намерение да направи трети опит да се пребори за президентския пост на изборите през 2018. Лопес Обрадор загуби с малко първите два опита, но през 2018 Мексико може да е различна и по-гневна страна със стена, отрязала я от Щатите, милиони депортирани мигранти и може би рецесия, предизвикана от отмененото търговско споразумение със северния съсед.

И все пак Лопес Обрадор - пламенен, избухлив и непреклонен ляв политик - може да пострада, ако мексиканците започнат да намират в действията му общи черти с поведението на Тръмп. "Не мисля, че автоматично ще има повече гласове за Андрес Мануел", каза Агилар.

"Може да стане обратното, това да му навреди, ако започнат да ги сравняват. Ако ги сравним, мексиканците може да си помислят: "Да му се не види, трудно е да гласуваш за някого, който се изживява като месия и ще ни създаде проблеми със Съединените щати", заяви още бившият президентски говорител.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
8848 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.01.31 | 10:31

3
Ой котьо, котьо..........

2017.01.31 | 10:31

2
Тръмп сега ще си го премести .... а латиното дори не го знаят по света.
хаха

2017.01.31 | 10:31

1
Дали му дреме на Тръмп??? отговорът е НЕ! За него е важно САЩ и американците, а другите .... да се спасяват кой как може! Тръмп ще съживи САЩ!

Добави коментар

Водещи новини