Стартира финалния етап на процеса по импийчмънт срещу Дилма Русеф

  • 25 август 2016 08:25

  • 1383
  • 0
Стартира финалния етап на процеса по импийчмънт срещу Дилма Русеф
© Getty Images/Guliver

В Бразилия започва финалният етап на процеса по импийчмънт на временно отстранения от длъжност президент на Бразилия Дилма РусефДилма Русеф Дилма Вана Русеф е бразилски икономист, политик, 36-ят поред президент и първата жена-президент на.

Процедурата по отстраняване от власт на политическата фигура от български произход започна през май.

Русеф е обвинена в укриване на информация за бюджетния дефицит на Бразилия, чрез фискални манипулации като забавяне на плащания по кредитите към публични банки и вземане на допълнителни заеми без одобрението на Конгреса.

Бразилският държавен глава беше временно отстранена от поста си за до 180 дни на 12 май, а вицепрезидентът Мишел Темер я замества.

В периода 25-26 август ще започне първата част от процеса по импийчмънт. Тогава двама души, призовани от прокурори ще свидетелстват. Това са Жулио Марсело де Оливейра – длъжностно лице от службата за федерална отчетност, който пръв отправи обвинения срещу Русеф, и Антонио Карлос Коща Д‘Авила – главен счетоводител в същото ведомство.

На 29 август Дилма РусефДилма Русеф Дилма Вана Русеф е бразилски икономист, политик, 36-ят поред президент и първата жена-президент на ще има право да се защити сама, за което са и отредени 20 минути. След това тя ще трябва да отговаря на въпроси от президента на Висшия съд, сенатори, адвокати на обвинението и защитата.

На 30 август всеки сенатор ще има 10 минути да говори във връзка с процеса. Гласуването ще бъде или на 30 или на 31 август.

За да бъде отстранена за постоянно от длъжността си, срещу Дилма РусефДилма Русеф Дилма Вана Русеф е бразилски икономист, политик, 36-ят поред президент и първата жена-президент на трябва да гласуват 54 от общо 81 сенатори. Това ще означава, че вицепрезидентът Темер ще остане президент на Бразилия до края на 2018 година, а Русеф няма да може да се кандидатира за държавни постове за 8 години.

По време на реч в бразилската столица на 16 август Дилма РусефДилма Русеф Дилма Вана Русеф е бразилски икономист, политик, 36-ят поред президент и първата жена-президент на определи процеса срещу като преврат.

Последвайте канала на

Калина Христова
1383 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини