Върховният съд в Бразилия отхвърли жалбата на Русеф

  • 24 август 2016 14:20

  • 1276
  • 0
Върховният съд в Бразилия отхвърли жалбата на Русеф
©

Председателят на Върховния съд на Бразилия Рикардо Левандовски отхвърли молбата на временно отстранената от длъжността президент на страната Дилма РусефДилма Русеф Дилма Вана Русеф е бразилски икономист, политик, 36-ят поред президент и първата жена-президент на за отмяна на решението на сесията на Сената от 10 август, когато беше гласувано да се открие процедура по окончателното й отстраняване.

Междувременно, Русеф обеща пред свои привърженици, че ще "издържи" и ще се бори срещу процедурата за импичйчмънт. Съдия Левандовски заяви, че нито той, нито Върховният съд могат да се произнесат по казуса, тъй като решението е взето от Конгреса.

Дори съдът да можеше да се произнесе, посочва Левандовски в съобщение, по негово мнение процедурите не са нарушили правата на обвинената.

Досега адвокатите на Русеф подадоха няколко молби за спиране на процеса по отстраняването й, но те всички бяха отхвърлени.

Русеф беше временно отстранена през май по обвинения, че е манипулирала данните от държавния бюджет в свой политически интерес.

Сенаторите ще гласуват дали да я отстранят окончателно от длъжност в рамките на процедура по импийчмънт, която започва утре.

На Русеф е отпуснато време, за да може да свидетелства в своя полза пред Сената. Тя ще се опита да убеди законодателите, че е невинна и е жертва на заговор на опонентите си.

Сондажите показват, че е много по-вероятно сенаторите да я отстранят окончателно.

Ако това се случи, бившият вицепрезидент Мишел Темер ще поеме поста на Русеф до следващите избори през 2018 година, пише АФП.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1276 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини