ООН за пръв път призна, че нейни действия са допринесли за холерната епидемия в Хаити

  • 19 август 2016 12:48

  • 5391
  • 0
ООН за пръв път призна, че нейни действия са допринесли за холерната епидемия в Хаити
© Getty Images/Guliver

ООН пръв път призна, че носи вина за възникване на холерната епидемия в Хаити през 2010 г. До сега тя е причинила смъртта на около 9000 души, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Според местни жители и епидемиолози разпространяването на холерния бацил е било причинено от изхвърлени отпадни води в река Артибонит от лагера на непалските сини каски, изпратени в Хаити след разрушителното земетресение там.

Ферхан Хак, заместник-говорител на Бан Ки-мун каза, че ООН е трябвало да направи повече в началните етапи от разпространяването на болестта и за облекчаване на страданията на хората. Според различни данни броят на заразените е бил между 700 и 800 хиляди. В сътрудничество с правителството на Хаити ООН беше включена в усилията за ликвидиране на холерата от момента на избухване на заболяването през 2010 г., но през последната година тя се убеди, че е трябвало да направи много повече, каза Хак.

На 8 август експертът към Съвета на ООН по правата на човека Филип Олстън констатира в доклад до генералния секретар Бан Ки-мун, че "епидемията не би възникнала, ако не бяха действията на ООН".

Вчера Фархан Хак обяви, че до два месеца ООН ще обяви следващите си стъпки по случая. "Това е голяма победа за хиляди хаитянци, които се бореха за справедливост, пишеха до ООН и изправиха ООН пред съда", бе коментарът на Марио Жозеф, хаитянски правозащитник и адвокат по дело срещу ООН, заведено от 5000 заболели, по повод признанието на Хак.

Американски федерален съд в Ню Йорк обаче потвърди вчера решение на по-долна инстанция, предоставящо имунитет на ООН. Обжалването може да стане в срок от 90 дни.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5391 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини