Боливия ще обучава на антиимпериализъм млади офицери от Латинска Америка

  • 18 август 2016 07:27

  • 1042
  • 0
Боливия ще обучава на антиимпериализъм млади офицери от Латинска Америка
© Getty Images/Guliver

Боливийският президент левичар Ево Моралес откри вчера военно училище, което ще индоктринира офицерите от въоръжените сили в "антиимпериалистически" дух с цел да се дава отпор на политиката на САЩ, "основаваща се на страх", предаде Ройтерс.

"САЩ създадоха т.нар. Училище на Америките, за да индоктринират въоръжените сили в проимпериализъм", каза Моралес, визирайки американската военна академия от времето на Студената война, която обучаваше латиноамерикански диктатори и техните офицерски корпуси как да се борят срещу партизански движения и как да прилагат мъчения.

"Ако империята чрез своите военни училища учи на световна хегемония, в това училище ние ще учим как да се освобождаваме от имперско потисничество", каза той.

Боливийското "Антиимпериалистическо командно училище" ще се намира в източна Боливия на мястото на бивш тренировъчен център за мироопазващи мисии на ООН. Там до 200 кадета (кандидат-офицери) ще изучават история, геополитика и военна стратегия, се казва в правителствено съобщение. В училището ще могат да се обучават млади военни от страните от латиноамериканския "ляв блок" АЛБА, включващ Боливия Венецуела, Никарагуа и Куба, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1042 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини