Искат ексхумация на останките на Пабло Неруда

  • 06 декември 2011 13:47

  • 1273
  • 0
Искат ексхумация на останките на Пабло Неруда
©
Чилийската комунистическа партия е поискала от съда заповед за ексхумация на останките на известния поет Пабло Неруда във връзка с появилите се твърдения за неговото отравяне, предаде АП.

Членът на партията Хуан Андрес Лагос заяви пред агенцията, че искането ще бъде разгледано от съдията Марио Кароса, който разследва смъртните случаи по време на диктатурата на ген. Аугусто Пиночет в периода 1973-1990 година.

Мануел Арая, който е бил шофьор и личен помощник на Неруда, беше заявил пред медиите преди няколко месеца, че съпругата на Пабло получила телефонно повикване от поета в деня на неговата смърт от болницата, където бил приет за лечение за рак на простатата в последна фаза. Според Арая Неруда казал на съпругата си: "Идвай бързо, защото докато спях, един лекар дойде и ми би инжекция!" Шофьорът твърди, че телефонното повикване дошло докато той и съпругата на Неруда се намирали в дома му край морския бряг в Исла Негра. Те пристигнали там, за да съберат някои вещи, и по-късно да потърсят спасение в Мексико.

69-годишният поет, който през 1971 година беше удостоен с Нобеловата награда за литература, почина на 23 септември 1973 година в болницата "Санта Мария" в Сантяго. Неруда се спомина 12 дни след военния преврат, с който генерал Пиночет свали от власт социалистическия президент Салвадор Алиенде, близък приятел на поета. Комунистическата партия, в която Неруда членуваше, настоява останките му да бъдат ексхумирани заради твърденията на Арая, който е бил "много близък на семейството".

Фондацията "Пабло Неруда", която се грижи за неговото литературното наследство и управлява три музея, отхвърли твърденията на Арая още през май. Според нея той не разполагал с никакви доказателства, "освен собствените си твърдения".

Неруда почина в същата болница, в която се спомина през 1982 година и бившият президент на Чили Едуардо Фрей след операция на херния. Властите разследват твърденията на семейството на Фрей, според които той е бил отровен от агенти на Пиночет като виден опонент на режима.

Последвайте канала на

БТА
1273 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини