Заради корупция. Вицепрезидент на Перу остана без имунитет

  • 06 декември 2011 09:10

  • 575
  • 0
Заради корупция. Вицепрезидент на Перу остана без имунитет
©

Парламентът на Перу замрази депутатските права на вицепрезидента Омар Чеаде за 120 дни заради обвинения в корупция, предаде Ройтерс.

Чеаде, един от двамата вицепрезиденти на страната, бе обвинен, че поискал от полицейски генерал да помогне на брат му да прогони работниците от кооперативна плантация за захарна тръстика, към която проявявала интерес местна фирма. Чеаде отхвърля обвиненията. Той отказва да се оттегли и от поста си като вицепрезидент въпреки призивите на президента Олянта Умала. Президентът, който е силно загрижен за отрицателните последствия за имиджа на президентската институция от обвиненията в корупция срещу Чеаде вече обяви, че не поддържа никакви отношения с него.

Самият Умала обещаваше в предизборната си кампания да се справи с корупцията. Скандалът с Чеаде доведе до спадане на неговата популярност, но въпреки това той остава перуанският политик с най-висок рейтинг от десетилетия, посочва Ройтерс. Според конституцията на Перу вицепрезидентът може да бъде отстранен от поста си само с процедура за импийчмънт.

Последвайте канала на

БТА
575 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини