Бразилия изпадна в опасна политическа несигурност

  • 13 май 2016 09:18

  • 1827
  • 2
Бразилия изпадна в опасна политическа несигурност
© Getty Images/Guliver

По-малко от три месеца преди Олимпийските игри в Рио де Жанейро Бразилия изпадна в опасна политическа несигурност, която може да усложни нестабилната икономическа ситуация и излага на риск постиженията в социалната сфера от последните тринадесет години, пише испанският в. "Мундо" в статия, озаглавена "Политическа несигурност в най-неподходящия момент за Бразилия".

Временното отстраняване от власт на президента на Бразилия Дилма Русеф далеч няма да доведе до изход от институционната криза, през която преминава страната, а напротив, ще я задълбочи, пише в редакционна статия испанският в. "Паис". То повдига въпроси за бъдещето на Бразилия, която далеч не може да бъде световен пример за растяща икономика, нито за страна, успяла да изведе милиони хора от бедност. Без да забравяме, че президентката загуби доверието и на двете камари в парламента, не можем да пренебрегнем тезата на Русеф и нейния екип, че срещу тях има заговор, допълва испанското издание.

След продължили цяла нощ дебати бразилският Сенат гласува вчера сутринта за започване на процедура по импийчмънт срещу Русеф, която е обвинена, че е теглила заеми от държавни банки, за да прикрие растящия дефицит - бюджетен трик, който според критици е бил направен с цел да осигури преизбирането й за президент преди две години. Всъщност тази тактика е била използвана и от други бразилски лидери в миналото, без това да доведе до такива последици, пише американският в. "Ню Йорк таймс".

В Бразилия вилнее торнадо, което събори Русеф, но парадоксалното е, че президентката на най-голямата латиноамериканска страна не е пряко засегната от корупционните скандали, стоящи в основата на нейното падане от власт. Не такъв е случаят обаче с големите политически фигури в Бразилия, по-повечето от които са замесени в скандала с петролната компания "Петробраз", избухнал през 2014 г., пише френският в. "Експрес".

Русеф с право поставя под съмнение мотивите и моралните устои на политиците, които опитват да я отстранят окончателно от власт. Няма доказателство, че е злоупотребила с властта за лични облаги, докато много от политиците, оркестрирали отстраняването й, са замесени в огромна рушветчийска схема и други скандали, пише "Ню Йорк таймс".

Последвайте канала на

Десислава Станева
1827 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
bay ganyo

2016.05.18 | 13:24

2
tam kideto ima bilgarin dobro nqma.hayde misus4eta 4akam vi
нищо ново

2016.05.18 | 13:24

1
пак цру ,стой зад тази опит за "цветна революция".

Добави коментар

Водещи новини