Раул Кастро остава лидер на Кубинската комунистическа партия

  • 19 април 2016 21:30

  • 2183
  • 1
Раул Кастро остава лидер на Кубинската комунистическа партия
© Getty Images/Guliver

Президентът на Куба Раул Кастро получи втори петгодишен мандат като лидер на Комунистическата партия на страната, а други партийни ветерани запазват постовете си въпреки плана за подмладяване на партийното ръководство, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Правителствени сайтове съобщиха, че на Седмия конгрес на Комунистическата партия 84-годишният Кастро е бил преизбран като първи секретар на партията, а 85-годишният Хосе Рамон Мачадо Вентура остава втори секретар.

В Политбюрото на партията влизат 17 души, като само петима от тях са нови членове, отбелязва ТАСС.

Решението на партията означава, че Кастро ще запази поне толкова влиятелен пост, колкото е президентският, дори след като изтече мандатът му на държавен глава през 2018 г., отбелязва АП.

Хосе Рамон Мачадо Вентура е известен като поддръжник на твърдата комунистическа линия и обявен противник на някои от най-големите икономически реформи реформи, приети неотдавна в Куба.

В реч на конгреса Раул Кастро отбеляза, че средната възраст на 142-мата членове на ЦК на партията е 54,5 години - по-ниска от тази на избраните на предишния Шести конгрес през 2011 г.

Кастро беше предложил възрастови ограничения и ограничения в броя мандати за членовете на партийното ръководство, пораждайки очаквания, че ветераните на по 70 и повече години ще започнат да отстъпват местата си. Той обаче също даде да се разбере, че тези промени няма да се прилагат бързо, отбелязва Ройтерс.

На заключителната церемония на партийния конгрес присъства кубинският революционен лидер Фидел Кастро. За разлика от церемонията на откриването, тя не се отразява пряко по телевизията и до момента правителствените медии не публикуват кадри с 89-годишния бивш президент на Куба, пише БТА.

Фидел Кастро официално напусна президентския пост през 2008 г. по здравословни съображения и все по-рядко се появява на публични места в последните години. Държавните медии излъчиха редки видеокадри с него при посещението му на училище на 7 април, отбелязва АП.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2183 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
nisteta

2016.04.20 | 09:12

1
GLADIT~E ~POSILEN OT TOKAT~KAKVO SI RAUL KASTRO ~CYOP~BOKLUK

Добави коментар

Водещи новини