Дилма Русеф загуби вота за импийчмънт

  • 18 април 2016 06:38

  • 3550
  • 4
Дилма Русеф загуби вота за импийчмънт
©

Мнозинството от депутатите в долната камара на бразилския парламент подкрепи искането за отстраняване на президента Дилма РусефДилма Русеф Дилма Вана Русеф е бразилски икономист, политик, 36-ят поред президент и първата жена-президент на и така противниците й направиха поредната стъпка към изпълнение на целта си .

Това показват резултатите от гласуването, проведено тази нощ, предадоха световните информационни агенции.

За импийчмънт гласуваха повече от 340 депутати, включително и вицепрезидентът на страната, против се обявиха 127 народни представители, а 6-ма гласуваха "въздържал се". Броенето на гласовете все още продължава, но опозицията почти събра необходимите й гласове. При тези резултати, гласуване ще бъде проведено и в Сената, пише news.bg.

За отстраняване на държавния глава бяха необходими 342 гласа в 513-местния парламент. За Сената са необходими 2/3 от гласовете.

Припомняме, че Русеф понесе тежки удари през последните седмици, след като загуби подкрепата на коалиционни партньори, след което обяви за "предател" и самия вицепрезидент. Те обявиха, че също ще гласуват за отстраняването й и така то стана все по-вероятно, въпреки нейната увереност, че ще запази властта си.

Процедурата, започната през март, трябваше да приключи до 17 април. Ако противниците на Русеф спечелят, то правомощията й ще бъдат отнети до 180 дни. Тя има 2 възможности да обжалва резултатите.

Правителството вече обяви, че признава поражението. Това бе обявено още преди края на гласуване. Лидерът на Работническата партия Жозе Гилмараеш обаче обяви, че "ние загубихме битката, но това още не означава, че сме изгубили войната. Борбата продължава - в Сената и по улиците".

Междувременно в редица градове в Бразилия отново бяха проведени многохилядни демонстрации в защита и против Русеф. В самия парламент депутати се обявиха срещу "опита за преврат", както Русеф и съпартийците й определят опитите за отстраняването й. Поддръжниците на държавния глава са носели предимно червени дрехи.

По време на протестите бяха издигнати и плакати, показващи Русеф и предшественика й на поста Лула да Силва зад решетки. Противниците на управляващите са носели дрехи цветовете на бразилското знаме.

По време на самото гласуване, което бе излъчвано по телевизията и на големи екрани в центъра на някои градове, пред парламента се бяха събрали около 25 000 протестиращи и от двете страни на "барикадата". Атмосферата обаче е била спокойна и до сериозни сблъсъци не се е стигнало.

Проучване на общественото мнение показа, че повече от 60% от бразилците искат Дилма РусефДилма Русеф Дилма Вана Русеф е бразилски икономист, политик, 36-ят поред президент и първата жена-президент на да напусне поста си.

Последвайте канала на

Novini.bg
3550 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2016.05.11 | 15:33

4
ето затова вицето не трябва да е циганин

2016.05.11 | 15:33

3
За 13 години пак ги издърпа от блатото и страната тръгна нагоре, ама когато има прости и крадливи елементи искат обратно в мизерията.

2016.05.11 | 15:33

2
циганина почна да слага минуси

2016.05.11 | 15:33

1
НАЙ-КАДЪРНИЯ ПРЕЗИДЕНТ КОЙТО ТАЗИ СТРАНА НЯКОГА Е ИМАЛА.

Добави коментар

Водещи новини