Главният прокурор на Бразилия: Процедурата за импийчмънт на Дилма Русеф е незаконна

  • 05 април 2016 14:06

  • 1305
  • 0
Главният прокурор на Бразилия: Процедурата за импийчмънт на Дилма Русеф е незаконна
© Getty Images/Guliver

Главният прокурор на Бразилия Жозе Едуардо Кардозо определи като незаконна процедурата за импийчмънт на президента Дилма РусефДилма Русеф Дилма Вана Русеф е бразилски икономист, политик, 36-ят поред президент и първата жена-президент на. Той окачестви като опит за преврат, породен от жаждата за отмъщение на някои противници на непопулярната лидерка, предаде Асошиейтед прес.

В разпалена защитна реч в долната камара на парламента Кардозо заяви, че бразилският закон допуска импийчмънт само в много ограничени случаи, когато държавният глава е извършил тежко престъпление. Той добави, че случаят с Русеф не е такъв.

Срещу Дилма РусефДилма Русеф Дилма Вана Русеф е бразилски икономист, политик, 36-ят поред президент и първата жена-президент на е задействана процедура, която евентуално може да доведе до свалянето й от власт, по обвинение, че е нарушила фискалните закони, за да прикрие дупка в държавния бюджет, припомня БТА.

Тази политическа криза идва в момент, когато Бразилия страда от най-тежката си икономическа рецесия от десетилетия, все по-широкомащабно разследване на корупция около държавната петролна компания „Петробраз”, епидемия на вируса Зика и подготовката за домакинството на летните Олимпийски игри в Рио де Жанейро от 5 до 21 август.

По думите на Кардозо задействаната процедура срещу Русеф е равносилна на "скъсване на конституцията" и е "абсолютно необоснована". Според главния прокурор стремежът за сваляне на Русеф е отмъщение на противници на президентката, по-специално на председателя на долната камара на парламента Едуардо Куня.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1305 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини