Министърът на туризма на Бразилия подаде оставка

  • 29 март 2016 09:32

  • 1135
  • 1
Министърът на туризма на Бразилия подаде оставка
© Getty Images/Guliver

Министърът на туризма на Бразилия Енрики Едуардо Алвис обяви в понеделник, че е изпратил писмо с оставката си. Така той става първият министър от партията Бразилско демократично движение, който напуска правителството на президента Дилма Русеф, предаде агенция Ройтерс.

Най-голямата политическа партия в Бразилия се очаква във вторник да напусне съюза с Бразилската работническа партия на Русеф, посочва агенцията.

Междувременно Бразилската асоциация на адвокатите, която представлява един милион души, внесе ново искане за импийчмънт на Дилма РусефДилма Русеф Дилма Вана Русеф е бразилски икономист, политик, 36-ят поред президент и първата жена-президент на заради обструкция на правосъдието и заради това, че е освободила от данъци Международната футболна федерация (ФИФА) по време на Световната купа през 2014 г., съобщава още Ройтерс.

Русеф вече е изправена пред процедура за импийчмънт заради предполагаеми финансови злоупотреби.

Най-сериозното нарушение в новото искане за импийчмънт е предполагаема намеса на президента в разследването на корупционния скандал в петролната компания "Петробраз". Според адвокатската асоциация Русеф също така е ощетила интересите на Бразилия, като е освободила от данъци ФИФА, която е генерирала от Световната купа през 2014 г. приходи от 4,8 млрд. долара срещу разходи от 2,2 млрд. долара, както се посочва на сайта на футболната федерация.

Новата петиция за импийчмънт ще се добави към дузина други, които очакват разглеждане от председателя на Камарата на депутатите Едуардо Куня. Той е яростен критик на Дилма РусефДилма Русеф Дилма Вана Русеф е бразилски икономист, политик, 36-ят поред президент и първата жена-президент на, но срещу него също има обвинения в корупция по случая "Петробраз", припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

Долната камара на Конгреса се очаква да гласува по първото искане за импийчмънт в средата на април. Ако Русеф не успее да го блокира с гласовете на една трета в 513-членната камара, тя може да бъде временно отстранена, докато Сенатът проведе процес по импийчмънт, за да реши дали да я отстрани от длъжност. Шансът това да стане може да нарасне рязко във вторник, когато се очаква партията Бразилско демократично движение да напусне правителството на Русеф, посочва Ройтерс.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1135 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.03.29 | 09:42

1
АУУ КАКЪВ ЧЕП ПОЕХА ИНГИЛИЗИТЕ В БРАЗИЛИЯ И АРЖЕНТИНА

Добави коментар

Водещи новини