Бразилският финансов министър бе сменен

  • 19 декември 2015 10:23

  • 880
  • 0
Бразилският финансов министър бе сменен
© gettyimages

Бразилският министър на финансите Жоаким Леви бе сменен на фона на тежките икономически проблеми, пред които е изправена страната, предадоха световните агенции, като се позоваха на комюнике на президентството.

Той ще бъде заменен на поста от Нелсон Барбоза, досега министър на планирането, бюджета и управлението. Леви бе финансов министър на Бразилия само малко повече от една година. Фискално консервативен, той бе назначен на поста през ноември миналата година, като се очакваше да зададе нов курс на най-голямата икономика в Латинска Америка. Продължителната политическа криза обаче попречи на мерките за икономии, които Леви настояваше, че са от решаващо значение за съживяването на икономиката. Малко от неговите предложения минаха през Конгреса.

Леви влизаше в пререкания с президента Дилма РусефДилма Русеф Дилма Вана Русеф е бразилски икономист, политик, 36-ят поред президент и първата жена-президент на често и публично. Слуховете, че той ще подаде оставка, се разпространяваха от месеци. За разлика от своя предшественик, новият бразилски финансов министър не е смятан за водещ икономист и не е особен привърженик на политиката на бюджетни икономии, но е близък до Русеф, самата тя имаща сериозни политически проблеми.
Икономиката на Бразилия преживява най-тежката си рецесия от четвърт век и се очаква да се свие тази година с над 3,5 процента.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
880 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини