Бразилия ще съди минните компании за токсичния разлив в Мариана

  • 02 декември 2015 13:50

  • 971
  • 0
Бразилия ще съди минните компании за токсичния разлив в Мариана
©

Бразилия е подала съдебен иск срещу две от най-големите световни минни компании за 20 млрд бразилски реала (5.2 млрд. долара) за почистване на това, което правителството нарича най-тежката екологична катастрофа в страната. Правителството ще търси споразумение подобно на това между американските власти и BP след разлива на петрол от платформата Deepwater Horizon в Мексиканския залив, предаде "Ройтерс".

Токсичните отпадъци заляха град Мариана след скъсването на стената на хранилище, в което се събираха отпадните материали от близка мина за желязна руда миналия месец.

Сега правителството дава ход на обещанието от миналата седмица да съди собствениците - индустриалните гиганти BHP Billiton и Vale - за над 5 милиарда долара, пише dnevnik.bg.

Токсичната кал в крайна сметка стигна до Атлантическия океан, след като измина около 500 км.

Експерти оприличават разлива на петролния разлив на BP в Мексиканския залив и предполагат, че съдебните дела ще продължат с години и ще се увеличават.

BP изплати над 20 милиарда долара на правителството на САЩ през 2010 г., а главният прокурор в един от най-засегнатите райони в Бразилия вече е посочил, че ще търси подобна глоба.

Акциите на BHP възстановиха част от позициите си във вторник, след като достигнаха седем-годишно дъно в понеделник, но все още са надолу с около 20% от нивото преди инцидента.

Последвайте канала на

Novini.bg
971 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини