Разследват преизбирането на Дилма Русеф

  • 17 октомври 2015 11:31

  • 1272
  • 0
Разследват преизбирането на Дилма Русеф
© gettyimages

Бразилската федерална полиция започна предварително разследване на кампанията по миналогодишното преизбиране на президента Дилма РусефДилма Русеф Дилма Вана Русеф е бразилски икономист, политик, 36-ят поред президент и първата жена-президент на, предаде Ройтерс.

Според пресслужбата на полицията разследването е в ход от 7 октомври след решение на съдия Жилмар Мендес от Висшия електорален съд да бъдат проучени твърденията за нарушения на закона при кампанията на Русеф. Неотдавна Мендес, който е съдия и във Върховния федерален съд, поиска от прокуратурата да разследва кампанията. Усилията за установяване на контакт с хората, работили за кампанията на Русеф, за момента са неуспешни, посочва Ройтерс.

Електоралният съд е гласувал решението с 5 срещу 2 гласа миналата седмица. Целта на разследването е да установи дали Русеф и нейният вицепрезидент Мишел Темер са злоупотребили със служебно положение, докато са били на власт и са ръководели кампанията и дали финансирането й е законно.

Когато през август Мендес поиска да бъде разследвана предизборната кампания на Русеф от 2014 година, той се позова на улики, че тя може да е финансирана с пари от корупционна схема в държавната петролна компания Петробраз (Petrobras - Petroleo Brasileiro SA).

Полицейското разследване може да насърчи опитите на опозицията в бразилския Конгрес за импийчмънт срещу Русеф, отбелязва Ройтерс. Ако президентката бъде призната за виновна, победата й от миналия октомври може да бъде анулирана, макар че се очаква съдебният процес да продължи месеци, ако не и години, и да се обжалва във Върховния съд.

Снощи бразилската прокуратура обвини председателя на долната камара на парламента Едуардо Куня, ключов политик при евентуален импийчмънт на президентката, в данъчна измама за 15,5 милиона долара като част от мащабен корупционен скандал в Петробраз, съобщи Франс прес. През август Куня бе обвинен в получаване на 5 милиона долара подкупи в корупционна схема в Петробраз. Прокурорите твърдят, че е получил парите между 2006 и 2012 г. във връзка с построяването на два кораба за сондажи на петролната компания. Разследването откри също, че Куня и съпругата му имали банкови сметки в Швейцария

Последвайте канала на

БТА
1272 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини