Стотици хиляди бразилци участваха в протестите с искане за оставка на Дилма Русеф (видео)

  • 17 август 2015 07:37

  • 1648
  • 1
Стотици хиляди бразилци участваха в протестите с искане за оставка на Дилма Русеф (видео)
© Getty Images/Guliver

Около четиристотин хиляди бразилци участваха в протести в цяла Бразилия с искане за оставка на левия президент Дилма Русеф, опетнена от скандал с корупция и затънала в политическа и икономическа криза, предаде Франс прес.

В числото на протестиращите не са включени участниците в демонстрациите в Рио де Жанейро и в Сао Пауло - икономическата столица на Бразилия и крепост на дясната опозиция.

Организатори на протестите са десни граждански движения, подкрепени от някои опозиционни партии. Те съобщиха, че в протестите срещу управлението на Русеф в над 100 града са се стекли 604 000 души.

Протестиращите, облечени в националните цветове - зелено и жълто и развяващи бразилски знамена, настояха за оставка или отстраняване от власт на президента. С лозунги "Дилма вън!" и "Не на корупцията" те заявиха, че ще протестират, докато постигнат целта си - падане на Русеф от власт, пише БТА.

64-годишната Русеф започна втори президентски мандат през януари, след като бе преизбрана миналия октомври. За няколко месеца популярността й падна до исторически минимум от 8 процента. Рецесията я принуди да наложи непопулярни мерки за икономически ограничения, корупционният скандал около държавната петролна компания Петробраз опетни управляващата Работническа партия и съюзниците й, а политическата криза заплашва с разпадане крехкото парламентарно мнозинство.

Русеф, бивша участничка в съпротивата срещу някогашната военната диктатура, заявява, че няма да отстъпи нито пред заплахите, нито под натиска и напомня, че е избрана с гласа на народа, отбелязва АФП.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1648 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Чичовите червенотиквеничковчета

2015.08.22 | 14:10

1
Самият факт , че е "ляв президент " , означава , че при нейното управление се шири корупцията !! Така е при "левите " в целия свят, така е и при нашата " Лява България " -- само да се докопат до властта и ще ви стане ясно !

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини