Боевски връщал дълговете си чрез кокаин

  • 27 октомври 2011 21:46

  • 4218
  • 1
Боевски връщал дълговете си чрез кокаин
©

Олимпийският шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски, който беше задържан с 9 кг кокаин на летището в Сао Паулу, е затънал в дългове.

Задълженията и загубите и на четирите фирми с участието на щангиста възлизат на около 2 милиона лева, показа проверка на „Монитор” в Търговския регистър, където са поместени годишните финансови отчети. Основната версия на разследващите е, че именно затрудненията са притиснали Боевски до стената и той се е съгласил да опита да покрие част от тях, като прекара 9 килограма кокаин. Тази хипотеза изрази и бившият началник на сектор „Наркотрафик” в ГДБОП Калин Михов.

Обикновено на куриерите се плащат по 1000-1500 евро за килограм, когато пренасят малка пратка от 2-3 кг. За 9 обаче сумата можела да достигне 10-12 хиляди евро заради по-големия риск. Повече пари обикновено се плащат и когато мулето лети за 1-ви път с дрога, за да го зарибят. Източници на вестника разкриха, че досега не е имало данни и сигнали, че Боевски се е занимавал с подобна дейност. Според експерти по наркотрафик част от пратката е била предназначена за България. По традиция нашите мулета правят полети до Латинска Америка, където ги зареждат с наркотици, след което стоката се разтоварва на летища в европейски столици и куриерите ни се прибират чисти у нас. При тези случаи обаче трафикантите носят в себе си около 2 килограма. Фактът, че задържаният шампион е бил с цели 9, кара разследващите да смятат, че част или цялата пратка е трябвало да стигне до България.

Не се изключва версията половината от наркотика да е бил за Испания, защото у нас подобно количество би покрило потреблението на кокаин за половин година поне.

Според източници на вестника Боевски е влизал в средния от трите рискови профила на мулетата, защото е спортист, който в случая е бил с непълнолетната си дъщеря. Това за властите означавало, че той не би бил проверен, ако няма сериозни подозрения или сигнал, че прекарва наркотици.

Почти 100% от куриерите се навиват да летят с наркотици заради финансови затруднения. „Ако на тях се плащат 1000 евро за килограм от най-скъпия наркотик, посредникът, който ги наема, печели поне двойно“, разкриха източници от МВР. Още в сряда, когато се появи информация в медиите за задържането на Боевски, служители от Дирекция „Международно оперативно полицейско сътрудничество” са изпратили запитване до бразилските власти за официална информация относно щангиста, но отговор още няма.

В повечето случаи обменът на данни се бави с повече от седмица.

Засега най-логичната версия на разследващите е свързана с дългове, тъй като всички фирми на тежкоатлета са на загуба. Според фирмения регистър „Дакси“ 36-годишният щангист е едноличен собственик на „Боевски 2000“, член е на сдружението „Спортен клуб по тежка атлетика „Шампион” и участва в управата на още 3 фирми - „М-ЮНАЙТ”, „Боевски и Боев” и „Скандал ВИП”. Две от тях не са функционирали миналата година. Годишният финансов от чет за 2010 г. на „М-ЮНАЙТ”, където Боевски притежава 50% от капитала, сочи, че фирмата е на загуба с 212 000 лв. За същата година дружеството, което се занимава с внос и търговия с хранителни добавки, дължи над 1,5 млн. към финансови институции, както и суми по кредити и лизинги. Задълженията на фирмата за цялата минала година са 1 678 000 лв. „Боевски 2000”, която стопанисва фитнесите на олимпиеца, пък е на минус с над 200 000 лв. към 2010 г.

Останалите две фирми не са работили м.г. „Боевски и Боев”, която се занимава с търговия на зърно и фуражи в родния град на Боевски Кнежа, за 2009 г. е била вътре с 23 000 лв. През същата година фирмата му „Скандал ВИП” е на загуба с 20 000 лв. Така излиза, че сумата от всички задължения на олимпийския шампион е около 2 млн. лв., а загубите на всичките 4 фирми възлизат на над 500 000 до края на 2010 г.

Последвайте канала на

Десислава Станева
4218 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
MULE

2013.10.31 | 09:24

1
Като му слушам на Хероин Боевски смешните извинения и лъжи си мисля, че започва вече и той да си вярва на лъжите :) БОЕВСКИ ВРЕМЕ Е ДА ПОРАСНЕШ И ТВОЕТО РАЗГЛЕЗЕНО СИНЧЕ СЪЩО !!!!

Добави коментар

Водещи новини