Криза в страната на самбата

  • 11 март 2015 16:34

  • 1571
  • 4
Криза в страната на самбата
© gettyimages

През последните години Бразилия имаше много от отличителните черти, характерни за периодите на бурно развитие: висок икономически растеж, милиарди долари инвестиции, печеливши договори и дори блясъка на домакин на световното първенство по футбол и на олимпийските игри. Сега обаче така нареченият Зелен гигант изглежда се препъва, коментира ДПА.

Бразилският президент Дилма РусефДилма Русеф Дилма Вана Русеф е бразилски икономист, политик, 36-ят поред президент и първата жена-президент на неотдавна предупреди съотечествениците си да се подготвят за затягане на коланите. В телевизионното си обръщение по повод Международния ден на жената в неделя тя говори за "сегашните икономически проблеми" и "временни жертви", след което помоли бразилците за търпение и разбиране и хвърли вината за всичко върху международната икономическа криза. В контекст, в който мнозина вече са разочаровани от огромен корупционен скандал и слаби икономически данни, много бразилци добиха усещането за лошо предзнаменование от това обръщение. Всъщност Русеф се бори на много фронтове:

Инфлацията и икономиката

Седмата по големина икономика в света стагнира. През 2014 година бразилската икономика, според оценките, бележи нулев растеж, а анализаторите очакват свиване от 0,66 % през 2015 година. Инфлацията се повишава: тя достигна 6,4 % през 2014 година, а пазарните анализатори очакват 7,7 % през тази година, което ще бъде доста над целевите за правителството 4,5-6,5 %. Бразилската централна банка отговори с повишаване на основната си лихва Selic до 12,75 %, с тенденция към повишение.
 

Суша и високи цени на енергията

Енергийните цени са съществен фактор за поскъпването на живота като цяло. Бразилците не само плащат много за бензин, но също така за електричество, вода и други услуги. В някои региони цената на тока нарасна с над 30 % в началото на март, докато сметките за вода в много случаи бяха вдигнати с 8% . Това се дължи на незапомняна суша, която от месеци засяга североизточните и югоизточните части на страната. Цената на някои храни също се повиши. "Знам всичко, което се отразява на живота ви. Напълно прави сте да сте ядосани и обезпокоени," заяви Русеф.

Петролната афера


Корупционната афера, която засяга най-голямата компания в страната - контролирания от държавата петролен гигант Petrobras - от месеци е в центъра на медийното внимание. Прокуратурата е на мнение, че е злоупотребено с милиарди долари, за да се подкупят партии и длъжностни лица. Редица депутати и бивши министри, предимно от управляващата коалиция, са разследвани. Ръководителката на Petrobras, с която Русеф бе в тесни връзки, се оттегли миналия месец. Самата Русеф, която председателстваше съвета на директорите на Petrobras осем години, също е обект на критики. За 15 март са свикани протести в страната, а недоволстващите целят импийчмънт на Русеф.

Слаба валута

Бразилците мислят продължително и усилено преди да отидат на почивка в чужбина, особено насочвайки се към любимите им дестинации като САЩ и преди всичко Маями. Не че не им се ходи на екскурзия, но бразилският реал от месеци поевтинява спрямо долара. Щатската валута поскъпна с над 15 % спрямо реала от началото на годината и в началото на седмицата бе на равнище от 3,10 реала. През 2014 година доларът поскъпна с над 10% спрямо бразилската валута.

Пазарът на автомобили

Автомобилният сектор е гръбнакът на бразилската промишленост, покривайки около 5% от брутния вътрешен продукт на страната. Бразилия се колебае между четвъртото и петото място сред най-големите автомобилни пазари, но ръчната спирачка явно бе активирана в този сектор през 2014 година. В годината, в която Бразилия бе домакин на световното първенство по футбол, броят на продадените в страната автомобили спадна със 7,2 %, а производството на коли намаля с над 15%. Очаква се тази година също да бъде трудна, макар че водещи производители като пазарният лидер Volkswagen не променят плановете си за разширяване на дейността.

Последвайте канала на

БТА
1571 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
балканджи Йово

2015.03.26 | 10:01

4
Наше момиче е! Трябва да я защитим!Не е като нашата "тиква"От нея се излъчва достоинство и част от него0 е българско. Бразилия е член на международната икономическа организация БРИКС в който членува и Русия.Това не дава покой на влъхвите от САЩ и зат6ова се готвят за война както срещу Русия,така и срещу целият свят.Затова в никакъв случай не трябва да сме на страната на САЩ,защото за четвърти път заставаме на страната на губещите.Русия пак ще ни прости,но къде ни е достоинството.Те искренно ни имат за братя,а ние все не можеме да се изчистим от собствената си мърша,т.н. в последно време "реформатори".

2015.03.26 | 10:00

3
бла-бла глупости, идете в Бразилия и вижте сами че не е така
007

2015.03.12 | 15:28

1
Тези неща по улицата не се разхождат тикве зелено. Аз бях там на свтовното. И всичко което видях е безкрайни празненства и задръствания. И много фън.

2015.03.12 | 15:29

2
САМО ЕС ЦЪФТИ И ЗАТЯГА КОЛАНА НА ИКОНОМИИТЕ ОКОЛО ВРАТА НА ДЪРЖАВИТЕ ЧЛЕНКИ ХАХАХА

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини