Нови слухове за смъртта на Фидел Кастро

  • 09 януари 2015 12:52

  • 4209
  • 0
Нови слухове за смъртта на Фидел Кастро
© Getty Images/Guliver

Бившият кубински президент Фидел Кастро е невидим за публиката от месеци. Това подхрани спекулациите, че е починал, съобщи БТА.

Властите упорито пазят абсолютно мълчание по темата, станала държавна тайна след хирургическата операция през 2006 г., която принуди Фидел Кастро да отстъпи властта на брат си Раул.

Последната публична поява на кубинския "Лидер масимо", навършил през август 88, датира отпреди година.

На 8 януари 2014 г. той посети откриването на галерията на свой дългогодишен приятел - художника от Хавана Алексис Лейва ("Кчо"). При краткия му престой там са заснети и последните засега кадри с "Команданте". Прегърбен, той изглежда се движи трудно - използва бастун и се опира на ръката на личния си лекар.

После образът на бащата на кубинската революция сякаш изчезва. Нещо нечувано за това "политическо животно" - прочут с безкрайните си речи, той бе и твърде жаден за медийно присъствие, докато беше на власт.

През юли той разговаря на четири очи у дома си с китайския президент Си Цзинпин и с руския - Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975, но без камери. Няколко снимки за спомен направи само синът му Алекс.

През август Фидел Кастро прие и свой млад почитател - осемгодишно момче, но от това събитие също са останали само снимки. Присъствали на срещата, родителите на малкия увериха след това пред АФП, че Фидел разговарял съвсем нормално и станал, за да посрещне гостите.

Оттогава обаче не са публикувани никакви снимки на "другаря Фидел". Прочутите му "размисли", помествани преди редовно в кубинския държавен печат, излизат все по-рядко. Последните му дописки датират от октомври, след което настъпва пълно радиомълчание.

Наблюдателите и дипломатите обикновено избягват да се впускат в разсъждения по темата, твърде чувствителна на този комунистически остров. Според общото мнение впрочем, щом "Команданте" не се е появил на събитията от средата на декември, здравето му е крехко. Помиряването със САЩ и освобождаването на агентите "са победа и на Фидел, но мисля, че здравословното му състояние за жалост не позволява да се показва публично", констатира неотдавна западен дипломат.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4209 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини