Бразилия отказа да подкрепи Гърция за още заеми

  • 01 август 2013 20:09

  • 707
  • 0
Бразилия отказа да подкрепи Гърция за още заеми
©

Единадесет държави от Латинска Америка отказаха да подкрепят плановете на МВФ да продължи финансовата подкрепа за Гърция заради опасения, че няма да си върнат заемите, предаде "Ройтерс".

Решението на страните да не се включат в плановете на МВФ беше обявено от бразилския им представител Пауло Ногейра Батиста в необичайно публично изявление, разкриващо разочарованието на бързоразвиващите се икономики от политиката на фонда да спасява затъналите в дълг европейци, коментира агенцията.

Изпълнителният директор в МВФ Пауло Ногейра Батиста, който представлява 10 малки страни в Централна и Южна Америка и Карибите, заяви: "Гръцката програма за реформи е незадоволителна в почти всички области, прогнозите за растежа и устойчивостта на дълга продължават да бъдат прекалено оптимистични", подчерта той, като разкритикува решението на изпълнителния борд на МВФ в понеделник да отпусне 1.7 милиарда евро спасителни заеми за Гърция.

С това средствата, които МВФ отпусна на Гърция, достигнаха 28.4 милиарда евро, сума, която Атина може да не изплати, ако бъде изоставена от партньорите си в еврозоната, предупреди Батиста.

Европейските страни и САЩ, които имат мнозинство на гласовете в изпълнителния съвет на МВФ, досега твърдо подкрепяха Гърция. Еврозоната се ангажира да намали дълга на Гърция значително под 110% от БВП до 2022 г.

Атина обаче може да се нуждае от по-бързо и по-голямо намаляване на дълга, за да подобри инвеститорското доверие и да постигне годишен растеж от около 3%, предупреди МВФ.

Според фонда въпреки впечатляващото намаляване на бюджетния дефицит след 2010 г. Атина трябва да подобри събирането на данъците и да намали правителствените харчове, за да постигне фискалните си цели.

Последвайте канала на

Весела Найденова
707 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини