По следите на важен град на маите

  • 21 юни 2013 09:28

  • 2048
  • 0
По следите на важен град на маите
©

Международен екип от археолози откри в източната част на Мексико руини от важен град на маите. Мексиканският институт по антропология съобщи, че той е достигнал своя разцвет между VI и IX век.

Векове наред древното селище остава скрито от човешкото око в горите на Мексико. Едва преди две седмици мисия от мексикански и чужди археолози го открива и го кръщава Чактун. Името означава червена или голяма скала. Градът се простира върху площ от 220 000 кв.м. в югоизточния щат Кампече. Става въпрос за един от най-големите обекти от цивилизацията на маите в тази част на страната.

"Откритието е важно, защото това е първият голям обект в тази област, който до този момент беше тотално непознат. Най-вероятно той ще предостави важна информация, която ще отговори на много въпроси", изтъкна археологът Иван Спраич, цитиран от БНТ.

Откриването на руините е станало възможно с помощта на снимки от въздуха и благодарение на използването на стереоскопски технологии, поясниха учените. Те са попаднали на много археологически находки, включително стели и светилища, които свидетелстват за величието на града. То съвпада по време с това на други градове на маите, като Калакмул, Бекан и Ел Палмар.

На обекта са открити също много конструкции с форма на пирамида, високи до 23 метра, както и дворцови сгради, площади, скулптирани монументи и жилищни зони.

Последвайте канала на

2048 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини