Аржентина разкритикува Дейвид Камерън

  • 17 март 2013 09:28

  • 2100
  • 1
Аржентина разкритикува Дейвид Камерън
©

Аржентина разкритикува британския премиер Дейвид КамерънДейвид КамерънДейвид Камерън - политик и премиер на Великобритания от 2010 до 2016 г. Роден в Лондон на 9 октомври 1966 г. заради неговото изказване относно позицията на новия папа Франциск за Фолклендските острови, пише в. "Дейли телеграф".

Миналата година Хорхе Берголио, архиепископът на Буенос Айрес, заяви, че Великобритания е узурпирала спорните острови от Аржентина. След избирането му за папа в сряда Дейвид КамерънДейвид КамерънДейвид Камерън - политик и премиер на Великобритания от 2010 до 2016 г. Роден в Лондон на 9 октомври 1966 г. заяви, че не е съгласен с мнението на главата на Римокатолическата църква, но въпреки това изпитва уважение към него. Сега аржентинският посланик в Лондон Алисия Кастро подчерта, че е потресаващо, че Камерън си е позволил да критикува папата.

Кастро подчерта, че е възмутена от шегата на Камерън във връзка с Фолклендските острови. Говорейки за тях и за позицията на папата, Камерън припомни референдума за бъдещето на Фолклендските острови. На него 1513-те британски жители на островите се произнесоха да си останат британска територия. Говорейки за островите и референдума, Камерън заяви шеговито, че над Фолклендските острови ясно се е видял бял дим, шегувайки се с дима, възвестяващ избора на нов папа. По този повод посланичката на Аржентина в Лондон подчерта, че тази забележка не само не е била забавна, но и е била израз на неуважение към процеса по избор на папа, който е начело на църква, обединяваща 1,2 милиарда вярващи. Според Кастро обидното било, че Камерън си позволил да съпостави мнението на тези 1,2 милиарда души с това на едва 1513 души.

Очаква се утре когато папа Франциск приеме първия си високопоставен гост в качеството си на глава на Римокатолическата църква, а именно аржентинската президентка Кристина Кирхнер, въпросът за Фолклендските острови да бъде една от темите за разговор.

 

Последвайте канала на

БТА
2100 1

Коментари 1

Добави коментар
Евгений

2013.03.17 | 17:31

1
Безвкусно, арогантно и невъзпитано от страна на британски премиер. По същия начин се изказва и по отношение на Европейския Съюз, България и какво ли не още. Явно, добрите маниери не са му присъщи, което е жалко за представител на нация, която има по-високи критерии и претенции. Изтънченото говорене не прави един човек благородник. Хубав ден за всички!

Добави коментар

Водещи новини