Обвиниха папата в сътрудничеството с военни престъпници

  • 15 март 2013 16:01

  • 947
  • 0
Обвиниха папата в сътрудничеството с военни престъпници
©

Твърденията, че Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март е сътрудничел с военната диктатура по време на управлението й в Аржентина през 1976-1983 г. са безпочвени и политически мотивирани, обяви днес Светият престол.

"Никога не е имало конкретни и достоверни обвинения срещу него; той е бил разпитван веднъж от аржентински съдии в качеството му на "запознат с фактите" и е предоставил документи, за да отхвърли тези обвинения", каза говорителят на Ватикана отец Федерико Ломбарди, цитиран от ДПА. По думите му обвиненията са "не просто безпочвени", те трябва "твърдо и изцяло да бъдат отречени". Ломбарди добави, че тези твърдения се разпространяват от "антиклерикалната левица" с цел "атака срещу Църквата". Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март призовава сънародниците си в Аржентина да не идват в Рим за неговата интронизация по-късно тази седмица, а да дарят за благотворителност парите, които биха изхарчили за пътуването, каза още говорителят на Светия престол.

Ломбарди поясни, че новоизбраният папа се е обадил на папския нунций в Буенос Айрес и го е помолил да каже на вярващите, че "няма нужда да предприемат това дълго и скъпо пътуване до Рим". Вместо това, препоръчал Франциск, те трябва "да направят жест на солидарност към бедните", предаде ДПА.

Последвайте канала на

БТА
947 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини