Царевицата издаде Перу

  • 27 февруари 2013 10:23

  • 1994
  • 0
Царевицата издаде Перу
©

Американски учени откриха, че основна роля в бита на древните перуанци е имала царевицата. Това доказва тезата, че местните хора са се занимавали предимно със земеделие. Научното постижение несъмнено ще запълни пропуски в знанията за изчезналата цивилизация, предаде БНТ.

Работата на археолозите ни пренася близо 5000 години назад. Мястото е Норте Чико, в северните Анди. Съществуват много теории за това как местните племената са се препитавали. До този момент се е считало, че те са използвали царевицата предимно по време на церемонии. Като основен поминък са смятани даровете на океана, заради географското положение на страната. Днес обаче, учените оборват тези твърдения.

Стотици проби от вкаменелости, цветен прашец и oръдия на труда са иззети от историческите обекти в Перу. Изобилие от микроскопични частици доказват, че царевицата е била основна храна за местните. Специален екип от археолози е бил на терен в продължение на месеци. Освен следи от царевица, учените също са намерили бобени зърна и нишесте.

Това откритие е от изключителна важност за опознаването на племената в Андите. Фактът, че те са владеели добре селскостопански труд, променя начина, по който мислим за тях.

Последвайте канала на

1994 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини