Перу ще развива "птичи туризъм"

  • 17 януари 2013 11:07

  • 1484
  • 0
Перу ще развива "птичи туризъм"
©

Птичи туризъм - това е най-новият хит на индустрията в Перу - една от най-бедните държави в Латинска Америка. Все повече туристи от цял свят пристигат в Амазонската джунгла, за да се запознаят с близо двете хиляди вида птици.

Мачу Пикчу - древният град на инките - е дестинация номер едно в Перу за чуждите туристи. Сега обаче властите в южноамериканската страна са решили да развият птичи туризъм - организиране на турове и обиколки в джунглата за опознаване на света на птиците.

Перу е на второ място в света по биологично разнообразие на пернати - над 1800 вида живеят, гнездят и се размножават в горите на Амазонската джунгла. 120 от тези видове са изключително редки, т.е. застрашени от изчезване - затова тяхното наблюдение е уникална възможност за туристите.

"В цяла Южна Африка имаме 980 вида птици, докато в Перу те са 1834. Всяко пътешествие в джунглата е отделна история, но разнообразието и красотата на птиците омайват туристите и те се завръщат отново тук, за да изживеят пак тръпката", разказва Ричард Андерсън - водач на туристическа група от Южна Африка.

Освен за туристите, природното богатство е рай и за орнитолози от различни страни, които организират обиколки в джунглата за изучаване на навиците на различни видове птици. За 6 дена те са изминали 700 км, за да открият едни от най-редките видове. Турът има и състезателен характер, като специалистите се надпреварват да класифицират колкото може повече представители на птичето царство. Доказателство за научната дейност са направените видео- и аудиозаписи на птиците.

Последвайте канала на

Novini.bg
1484 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини