Поречието на Амазонка е унищожено?

  • 05 декември 2012 15:09

  • 3270
  • 1
Поречието на Амазонка е унищожено?
©

Въпреки че според еколозите има известно забавяне на унищожаването, в периода от 2000 до 2010 г. по поречието на най-голямата река на Южна Америка са изчезнали безвъзвратно около 240 000 кв. км. джунгла.

Смята се, че през този 10-годишен период е унищожена територия с големина, колкото площта на Великобритания, алармираха от 11 екологични организации, които действат в осем южноамерикански страни, на чиято територия се простира амазонската джунгла.

В проучването, публикувано в Боливия, те изтъкват, че около 240 000 кв. км. от амазонската джунгла е изчезнала в периода от 2000 до 2010 г.

Дефорестацията е преди всичко резултат от незаконното рязане на гората, изграждането на магистрали, минното дело, селското стопанство и животновъдството, както и изграждането на местни ВЕЦ.

63% от амазонската джунгла от общо 6,1 милиона квадратни километра се намира в Бразилия, а 80 на сто от цялата нарязани гора е именно в тази страна, посочват еколозите, добавяйки, че Перу е отговорна за унищожаването на 6,2%, а Колумбия за 5 процента от засегнатите горски площи.

Еколозите обаче правят уговорката, че напоследък има известно забавяне на темповете на намаление на горската площ, което се отчита в почти всички страни, с изключение на Колумбия и Гвиана.

Прогнозите са, че досега са унищожени около 20 на сто от амазонските джунгли. От 2008 г. насам бразилското правителство постоянно взема мерки, за да предотврати незаконното изсичане на горите, използвайки сателитни снимки и изпращайки екологична полиция.

Амазонксата гора се смята за една от най-важните природни защити на планетата от глобалното затопляне поради способността си да поглъща огромни количества въглероден двуокис.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3270 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
хах

2017.08.24 | 11:02

1
Как само си го вкарвамеее! Безвъзвратно! Чудя се, как ли ще свърши това.

Добави коментар

Водещи новини