Неонацисти бутнаха шефката на контразузнаването в Берлин

  • 14 ноември 2012 15:39

  • 1162
  • 0
Неонацисти бутнаха шефката на контразузнаването в Берлин
©

Ръководителката на контраразузнаването в германската провинция Берлин Клаудия Шмид подаде оставка днес след критики срещу службата й заради унищожаването на досиета за неонацистка групировка, предаде ДПА.

Това е поредната оставка на високопоставен служител, откакто миналата година се разбра, че неонацистка терористична групировка - заподозряна, че стои зад седемгодишна серия от убийства на турски и гръцки имигранти - е убягнала от полезрението на разузнавателните служби. Шмид, която ръководеше наблюдението на неонацистите, левите и ислямистките екстремисти в столицата, беше критикувана, защото нейни служители това лято унищожили досиетата на "Кръв и чест" - крайнодясно движение, което прави неонацистка рокмузика.


Оттеглянето й беше обявено от министъра на вътрешните работи на Берлин Франк Хенкел, който вчера заяви, че досиетата може да са съдържали доказателства за това как други неонацисти са подкрепяли тримата членове на "Националсоциалистически ъндърграунд", замесени в убийствата на деветима имигранти. Двама от тях се самоубиха през ноември 2011 г., а единствената оцеляла, Беате Цшепе, миналата седмица беше обвинена в убийство.

Според Шмид досиетата на "Кръв и чест" са били унищожени погрешка, а не от някакво желание да се прикриват факти. Сред другите служители, които се оттеглиха, за да поемат отговорност за загубата на важни досиета, е бивш ръководител на федералното контраразузнаване.

Последвайте канала на

БТА
1162 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини