В Германия започна първият съдебен процес, свързан с гърмящите гръдни импланти

  • 13 ноември 2012 21:02

  • 877
  • 0
В Германия започна първият съдебен процес, свързан с гърмящите гръдни импланти
©

Първият съдебен процес в Германия за дефектни гръдни импланти на френската фирма "Поли имплант протез" (ПИП) започна в югозападния град Карлсруе, предаде Франс прес.

Тъжителката е 40-годишна германка, която решила да си постави гръдни протези след трите си бременности. През 2007 г. тя се обърнала към хирург от Карлсруе, който я уверил, че имплантите на ПИП били най-добрите на пазара.

Тя платила около 5800 евро за операцията, но през 2010 г., когато избухнал скандалът, научила, че протезите са запълнени с индустриален силикон, който не е предназначен за биологични импланти.

Тъжителката съди хирурга си, фирмата ПИП, която днес е в юридическа ликвидация, и германския орган за сертифициране ТЮВ Райнланд, който разрешил имплантите, доставчиците на силиконовия гел за протезите и германската държава за неизпълнение на задължението й да защитава общественото здраве.

Тя иска 30 000 евро обезщетение и плащането на медицинските разходи по замяна на протезите в размер на 6000 евро.

Съдията по делото изрази съмнение в правните основания за част от съдените лица. Той отбеляза, че визираните в жалбата германски власти не носят отговорност, тъй като проблемите с имплантите на ПИП не са били известни в момента на операцията.

Очаква се съдът да излезе с решение на 30 ноември.

Според германските власти, 5224 жени в Германия са с импланти на ПИП. Към средата на 2012 г. 1015 от тях са ги махнали. В повече от една четвърт от случаите е установено разкъсване на обвивката на протезата.

Последвайте канала на

БТА
877 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини