Критикуват Ван Ромпой заради липсата на жени на високи постове в ЕЦБ

  • 02 ноември 2012 15:47

  • 768
  • 0
Критикуват Ван Ромпой заради липсата на жени на високи постове в ЕЦБ
©

Евродепутати предупредиха председателя на Европейския съвет Херман ван РомпойХерман ван Ромпой Херман ван Ромпой (по-правилно Ромпьой) белгийски политик. Роден на 31 октомври 1947 г. в, че избирането на Ив Мерш за член на изпълнителния борд на Европейската централна банка би било несправедливо и би разрушило взаимното доверие с парламента, пише "Дневник", позовавайки се на "Франс прес".

Европейският парламент отхвърли номинацията на Мерш с 325 гласа "против" срещу 300 "за", въпреки призива на Ван Ромпой тя да бъде одобрена. Причината за несъгласието на депутатите беше, че нито една жена не е била предложена за поста.

Европейският съвет даде на държавите-членки срок до понеделник да представят писмени възражения срещу Мерш и ако няма такива, както се очаква, той ще бъде назначен на поста.

Изборът за писмена процедура по време на дълъг уикенд не е справедлив, заявиха евродепутатите Свен Гиголд и Силви Гулар в писмо до Ван Ромпой. Според тях това решение не спазва изискването за "искрено сътрудничество между институциите" и противоречи на ангажиментите за "подобрение на демократичната легитимност и отчетност на ниво ЕС".

"Тази писмена процедура дори разрушава взаимното доверие във време, когато трябва да обединим силите си за общия интерес, за да се справим с (дълговата) криза", продължава писмото.

Гиголд каза отделно, че председателят на Европарламента Мартин ШулцМартин Шулц Мартин Шулц – германски политик, председател на Европейския парламент Мартин Шулц е роден "ще изпрати писмо до Ван Ромпой, за да изрази силното си несъгласие с тази процедура".

Мерш беше номиниран от финансовите министри на ЕС през юли, но номинацията му засили спора за липсата на жени на високи постове в ЕЦБ. Европарламентът има правото да налага вето в случая, но Европейският съвет има крайната дума.

Последвайте канала на

768 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини